Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Przyprawy do wołowiny, Jakie przyprawy do wołowiny

Przypraw swoją wołowinę - podpowiadamy jak!

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-05 10:46:09

wyświetleń: 26154

Słowa kluczowe

zobacz również

Wołowina jest najlepszym mięsem, które – jednocześnie – jest najtrudniejsze w przygotowaniu. Podstawową zasadą, o której należy pamiętam przygotowując wołowinę, jest fakt, że nie wolno jej solić – dopiero, gdy jest prawie gotowa, można to zrobić, bo inaczej stwardnieje. A wiadomo, że nie ma nic gorszego; to pyszne mięso jest okropne, gdy smakuje jak podeszwa!

Wołowinę można przygotować na mnóstwo sposobów. Można zrobić gulasz, leczo lub inne dania pochodzące z Węgier, a zatem przygotować wołowinę w wersji ostrej. Dodamy do niej wtedy dużo czerwonej, ostrej papryki, chilli, pieprzu kajeńskiego.

Można zrobić wołowinę na modłę śródziemnomorską, czyli z ziołami. Można także zrobić danie nieco chińskie. Albo też – zrobić pyszne steki, do których podstawową przyprawą będzie sos barbecue lub, co bardzo ciekawe, coca cola.

Wołowina świetnie komponuje się z owocami – śliwkami, gruszkami, suszonymi śliwkami. Dla mnie jednak najlepszym sposobem podania wołowiny jest uduszenie jej w czerwonym winie, które prawdopodobnie przywędrowało do naszej kuchni z Włoch. Oprócz wina można dodać do wołowiny koniaku, brandy lub nawet whisky.

Przyprawy, które kocha wołowina, to: czosnek, rozmaryn, papryki słodka i ostra, pieprz, majeranek, korzenne przyprawy, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie, natka selera, a na słodko – miód i żurawina.

Doprawiając wołowinę musimy pamiętać o tym, że jest to mięso, które wymaga bardzo długiego przygotowywania, aby było miękkie. Przyprawiać należy je stopniowo. Ja sama zawsze zaczynam od pieprzu i rozmarynu. Jest to jednak kwestią wyboru. Wiele przypraw należy dodawać pod koniec gotowania lub pieczenia, ponieważ w długim procesie obróbki cieplnej ich smak i aromat wyparowują. Wołowina jest mięsem, które wymaga dużej intuicji, wyczucia i obycia kulinarnego. Jednak warto na niej eksperymentować, chociaż nie zawsze wszystko się uda.


Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!
Kumin - co to za przyprawa i do czego warto ją stosować?
Poznaj właściwości i zastosowanie tymianku!
Kurczak nie taki nudny! Podajemy listę przypraw do kurczaka!
Jak ostre przyprawy wpływają na nasze zdrowie?
(Lekko) zapomniany przysmak - jakie przyprawy do fasolki po bretońsku?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.