Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Przyprawy do bigosu, Jakie przyprawy do bigosu

Podpowiadamy jak przyprawić bigos (dobrze!)

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-02 10:29:24

wyświetleń: 28861

Słowa kluczowe

zobacz również

Typowo polska potrawa – bigos. Niestety ostatnio odnoszę wrażenie, że młodzi Polacy zapatrzeni w zachodnią kuchnię, przestają sięgać po potrawy takie jak bigos właśnie, potrawy królujące w kuchniach naszych babć i mam. Częstym powodem tego jest nieumiejętność zrobienia dobrego bigosu, tak dobrego, by przypominał ten domowy, do którego w głębi duszy każdy ma sentyment.

Jak zrobić dobry bigos? Jak go zrehabilitować? Przyprawami. I nie mieszanką przypraw, lecz świeżymi, aromatycznymi przyprawami, których sami dodamy szczodrą ręką.

Podstawą każdego bigosu jest kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Bigos nie ma prawa zaistnieć także bez soli i pieprzu. Poza tym jest jeszcze cała gama przypraw, które można dodać, zależnie od tego, jakie nuty ma potem mieć nasz bigos. Znam nawet osoby, które dodają do bigosu trochę czerwonego wytrawnego wina – winny bigos jest pyszny!

Do bigosu możemy dodać: kurkumę, paprykę słodką i ostrą, chilli, pieprz kajeński. Pieprz możemy dodać dowolny albo zmieszać różne. Doskonale do bigosu pasują przyprawy do mięs, przecież bigos to mięsna potrawa – rozmaryn czy jałowiec. Kolejne przyprawy na długiej liście przypraw adekwatnych do bigosu to: kolendra, gorczyca, koper włoski, czosnek, cukier, suszone grzyby, suszone śliwki (świetne, mało popularne, a nadają fantastyczny posmak!), znany i lubiany majeranek, odrobina kwasu buraczanego (ale nie w wersji z winem).

Lista ta jest bardzo, bardzo długa. Pytanie o idealne przyprawy do bigosu jest w gruncie rzeczy pytaniem odnośnie gustu – każdy odpowie na nie inaczej. W każdym domu bigos był, w każdym smakował też inaczej. Nie ma jednego, słusznego przepisu na bigos, a by stworzyć ten własny, idealny trzeba po prostu eksperymentować, m.in. z przyprawami. Bigos gotuje się długo, więc jest czas, by próbować go w trakcie i doprawiać tak, jak podpowiada nam kulinarna intuicja. Każdy ją ma, zwłaszcza jeśli robi coś, czego smak zna doskonale.

Zawsze można też zadzwonić do mamy lub babci. Na pewno doradzą.


Radzimy, jak przyprawić karkówkę na grilla!
Gałka muszkatołowa - zalety i wady
Na co pomaga lubczyk?
Jakie właściowości ma rozmaryn? Do jakich potraw go dodawać?
Idealne na Święta - właściwości i zastosowanie przypraw korzennych!
Łosoś pod lupą - jakie przyprawy pasują do łososia?
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.