Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Jak przyprawić łososia, Jakie przyprawy do łososia

Łosoś pod lupą - jakie przyprawy pasują do łososia?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-02 11:00:18

wyświetleń: 48471

Słowa kluczowe

zobacz również

Łosoś jest – jak na rybę – bardzo wyrazisty w smaku. To ryba, którą można przygotować na bardzo wiele sposobów, jednak niezależnie od tego, jak podamy łososia, zawsze należy go posolić, obsypać pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, ziołowym lub kolorowym oraz dodać do niego cytrynę.

Łososia można obsypać pieprzem ziarnistym, świetny będzie czerwony – przyprawa wnika w mięso ryby i nadaje mu charakterystyczny aromat i smak. Dobór reszty przypraw zależy od tego, jaką potrawę z łososia przygotowujemy. Można do łososia dodać ziół. Łosoś z ziołami prowansalskimi komponuje się bardzo dobrze, jeszcze lepiej z tymiankiem solo lub z tymiankiem przełamanym rozmarynem. Łosoś do tego stopnia lubi zioła, że częstym sposobem jego podania jest podanie łososia w sosie bazyliowym, oczywiście przełamanym czosnkiem. Świetnie do łososia pasuje właśnie czosnek, poza nim koperek, natka pietruszki, szpinak.

Idealny dodatek, który nada rybie orientalnego charakteru, to korzenne przyprawy, np. imbir i kardamon, kolendra. W takim zestawieniu możemy pozwolić sobie na dodanie curry bądź kurkumy, a nawet pikantnych indyjskich przypraw. Łosoś świetnie współgra ze słonymi dodatkami takimi jak oliwki lub kapary. Nieźle z suszonymi pomidorami. Ciekawe zostawienia tworzy podany z soczewicą lub ciecierzycą.

Jeszcze ciekawsze jest podanie łososia w sosie teriyaki. A zupełnie niecodzienne i niespodziewane – w sosie BBQ lub w sosie na bazie bourbonu. Te ostatnie są typowymi dodatkami do łososia z grilla. Łosoś będzie świetny również na nieco kwaśno, kiedy obok cytryny podamy go z kwaskowatym sosem typu vinegrette.

Łososia zawsze róbmy na oliwie z oliwek lub na maśle, kiepsko znosi towarzystwo oleju czy innych tłuszczy.


Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!
Do jakich potraw dodawać czerwony pieprz?
Przeziębienie? - Sprawdź, jak działa czosnek
Poeksperymentuj z ziemniakami - poznaj sposoby ich przyprawiania!
Jak samodzielnie zrobić garam masalę?
Jakie zastosowanie ma majeranek?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.