Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Przyprawy do fasolki po bretońsku, Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku

(Lekko) zapomniany przysmak - jakie przyprawy do fasolki po bretońsku?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-05 14:39:10

wyświetleń: 9127

Słowa kluczowe

zobacz również

Tradycyjna fasolka po bretońsku jest świetnym zimowym daniem. Dostępna w schroniskach górskich, to w nich smakuje najlepiej. Każda pani domu zrobi ją inaczej, a dla każdego z nas niedoścignionym wzorem będzie fasolka przyrządzone przez nasze mamy czy babcie. O przyprawy najlepiej zapytać właśnie w rodzinie.

Do standardowych przypraw, jakie zawsze użyjemy do fasolki, należą: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe. Poza tymi bazowymi przyprawami, każdy właściwie inaczej doprawi fasolkę. Dla jednych fasolka musi być w kolorze czerwona, dodadzą więc kilka łyżek przecieru pomidorowego. Czerwona w kolorze często oznacza pikantną w smaku, a zatem – wszelkie papryki, słodka, ostra, chilli, pieprz kajeński są na miejscu. Można do fasolki dodać cukier. Popularnością cieszy się dodawanie kminku, zwłaszcza w Małopolsce, gdzie kminek jest szczególnie lubiany.

Dobrym pomysłem jest dodanie do fasolki ziół, które komponują się z każdą przyprawą. A zatem możemy dodać oregano, rozmarynu, jałowca, lubczyku, estragonu, mieszanki ziół prowansalskich, tymianku. Doskonale pasuje czosnek. I to w zasadzie wystarczy.

Z fasolką jest tak jak z wieloma tradycyjnymi potrawami naszej typowej polskiej kuchni – nie ma sensu ich przeprawiać, przedobrzać. Fasolkę lubimy wszyscy w jej tradycyjnej, zwyczajnej formie, a jeśli ktoś jej nie lubi, to dosypanie większej ilości bardziej oryginalnych przypraw na nic się nie zda.

Czasami tradycja wygrywa z nowinkami, z chęcią eksperymentowania. Tak jest w przypadku tradycyjnych potraw. W końcu żadne nowe przyprawy nie zastąpią tych, które dodawała nasza mama, a żadna nowa wersja fasolki nie pobije tej sentymentalnej, smakującej jak w domu.


Łosoś pod lupą - jakie przyprawy pasują do łososia?
Jakie właściowości ma rozmaryn? Do jakich potraw go dodawać?
Lubisz ryż? Urozmaić go odpowiednimi przyprawami!
Czy bazylia ma działanie lecznicze? Jakie?
Jakie jest zastosowanie kminku?
Szafran - działanie, właściwości
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.