Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Przyprawy do kurczaka, Jakie przyprawy do kurczaka

Kurczak nie taki nudny! Podajemy listę przypraw do kurczaka!

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-02 09:55:51

wyświetleń: 10424

Słowa kluczowe

zobacz również

Kurczak – mięso chyba najbardziej na świecie rozpoznane. Można je niezmiernie łatwo i szybko przygotować, dlatego cieszy się niesłabnącą popularnością. Kurczaka można podać na tysiąc sposobów i za każdym razem będzie smakował inaczej. Doprawienie kurczaka to temat rzeka.

Zależnie od tego, jaką część kurczaka przygotowujemy, dobieramy do niego przyprawy. Kolejnym kryterium jest dobór potrawy – czy ma to być „niedzielny obiad”, czyli pieczony kurczak – w całości lub nóżki – czy też raczej kotlet z piersi, potrawka czy może chińszczyzna?

Zawsze bazą do kurczaka jest sól i pieprz. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne, dla niektórych osób właściwie bez smaku. Sama do nich należę. O ile jestem w stanie przyznać, że nóżki lub skrzydełka jeszcze smak mają, to filety z piersi kurczaka są zupełnie pozbawione wyrazistości. I to na nich się skupię.

Zależnie od upodobań, filety możemy podać na wiele sposobów. Najprościej zrobimy kotlety, podobne do schabowych. Do nich wystarczy sól i pieprz. Możemy dodać także czosnek. Za smak w przypadku kotletów odpowiedzialna jest panierka. Kolejną propozycją podania to chińszczyzna. W tym wypadku do kurczaka dodamy sosu sojowego, imbiru, soli, pieprzu, przypraw chińskich, indyjskich. Możemy kurczaka podać delikatnie doprawionego albo przeciwnie – bardzo pikantnego. Można również podać kurczaka doprawionego w sposób słodko-kwaśny.

Mięso z kurczaka, dzięki swojej delikatności, jest „otwarte” na wszystkie przyprawy, nie ma właściwie żadnej, która by do niego zdecydowanie nie pasowała. Nawet kurczak jedynie z solą, pieprzem i ziołami nabiera charakteru. Ziół jednak należy dodać sporo.

Robiąc kurczaka, należy pamiętać, by nie żałować przypraw. Coś w potrawie musi być wyraźne, jeśli nie jest to mięso. W innym wypadku potrawa okaże się mdła, a mdłej kuchni nie lubi chyba nikt. Kurczaka warto wcześniej zamarynować, niezależnie od tego, co potem z nim zrobimy. W marynacie mięso powinno spędzić przynajmniej 12 godzin. Sprawi to, że przyprawy nie znajdą się tylko „na wierzchu”, lecz „przegryzą się” z mięsem.


Jak ostre przyprawy wpływają na nasze zdrowie?
Łosoś pod lupą - jakie przyprawy pasują do łososia?
Czy wiesz, jak doprawić ulubioną zupę Polaków? Potyczki z rosołem!
Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!
Wanilia - przeczytaj, jak ją stosować!
Goździki - poznaj ich zastosowanie!
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.