Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Kumin przyprawa, Zastosowanie kuminu

Kumin - co to za przyprawa i do czego warto ją stosować?

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-01 15:16:23

wyświetleń: 25964

Słowa kluczowe

zobacz również

Wypada zacząć od tego, czym jest kumin. Kumin to zwyczajowa nazwa kminu rzymskiego lub indyjskiego. Uwaga! Kmin nie ma nic wspólnego z pospolitym kminkiem. Kumin jest stosowany w orientalnej kuchni, takiej jak: kuchnia indyjska, arabska, tajska. Z bardziej popularnych – często jest dodawany do potraw o meksykańskich korzeniach oraz do dań kuchni południowoamerykańskiej.

Kmin ma bardzo charakterystyczny zapach i smak. Jest bardzo aromatyczny, dlatego nie trzeba dodawać go dużo. W smaku jest ciut gorzkawy, trochę ostry. W „oswojonej” formie, znanej w naszej kuchni, wchodzi w skład curry, oczywiście w towarzystwie innych przypraw.

Najlepiej kupić niemielony kumin. Dłużej zachowa świeżość i można wydobyć z niego całą pełnię aromatów. Kumin w tej formie należy uprażyć na suchej patelni, tak jak np. słonecznik do sałatek. Po uprażeniu należy zgnieść przyprawę w moździerzu.

Kumin nadaje się do doprawiania mięs, warzyw, nadawania charakterystycznych posmaków zupom, makaronom, potrawom z ryżu. Polecany jest to tego, co ciężkostrawne, ponieważ poprawia trawienie. Oczywiście, jeśli sięgamy po dania nieco orientalne, kumin jest niezbędny. Nawet do prostej chińszczyzny czy tortilli.

Najlepiej kumin podkreśla smaki warzyw pieczonych – jest idealny jako przyprawa do ziemniaków podanych w niebanalny, zupełnie nietypowy sposób. Genialnie komponuje się z soczewicą, ciecierzycą, czerwoną fasolą, grochem. Fantastycznie wyostrza smak dyni i bakłażana, może być zestawiany z cukinią i nawet pomidorami.

Jeśli chodzi o towarzystwo innych przypraw, świetnie będzie współgrał z kurkumą, cudownie z imbirem. Jako przyprawa o orientalnych korzeniach pasuje do innych orientalizmów – garam masali, cynamonu, goździków, kardamonu, szafranu, tamaryndu, harissy. Co ciekawe, pasuje również do czosnku. Jako przyprawa do mięs świetnie zagra z czosnkiem i pieprzem.

O kuminie można by długo opowiadać. Co chwila nasuwają się smaki i potrawy, w których może zostać zastosowany. Warto go raz spróbować. Prawdopodobnie potem będziemy chcieli dodawać go do wszystkiego.


Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!
Na co pomaga lubczyk?
Cynamon - przyprawa czy lek?
W jaki sposób doprawiać buraczki?
Jak działa imbir? Co można nim leczyć?
Bez niego nie ma Wigilii - przyprawiamy karpia na Święta!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.