Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Kurkuma - właściwości, zastosowanie, Jakie właściwości ma kurkuma, Do jakich potraw ją dodawać

Jakie właściwości ma kurkuma?

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-09-22 15:25:59

wyświetleń: 10530

Słowa kluczowe

zobacz również

Kurkuma, zwana też indyjskim szafranem, to niezwykła przyprawa, mająca wiele zastosowań kulinarnych, ale także kosmetycznych i medycznych.

Kurkuma, czyli ostryż to bylina z rodziny imbirowatych. Przyprawę pozyskuje się z kłączy tej rośliny, najpierw długo gotowanych lub parzonych, a następnie suszonych i ścieranych na proszek. Smak kurkumy budzi skojarzenia z pomarańczą i imbirem.

Zastosowanie kurkumy jest bardzo zróżnicowane. Bez niej uboższa byłaby chińska i hinduska medycyna, gdzie kurkuma używana jest jako łagodny środek przeciwzapalny.

Jej kolor jest w zasadzie niewywabialny, dlatego jest ona skutecznym i uniwersalnym barwnikiem. Dlatego też nie używaj drewnianych ani plastikowych przyborów, przyrządzając dania z kurkumą, ponieważ zafarbują podczas kontaktu z tą przyprawą. Jedynym sposobem na zniwelowanie koloru kurkumy jest wystawienie zabarwionego przedmiotu na ostre światło słońca na kilka godzin.

Kurkuma jest przyprawą bardzo pikantną, a jej smak staje się jeszcze ostrzejszy podczas gotowania. Poza tym użyta zbyt obficie zmienia smak na nieco apteczny. Jeśli więc dopiero zaczynasz swoją przygodę z kurkumą, zacznij od bardzo niewielkiej jej ilości.

Pomimo podobieństwa kolorystycznego do szafranu i nieco mylącej alternatywnej nazwy (szafran indyjski) te dwie przyprawy nie mają ze sobą nic wspólnego i nie powinny być stosowane wymiennie, nawet jeśli niektóre przepisy to sugerują.

Kurkuma pojawia się w niemal każdym daniu kuchni indyjskiej. Doskonale łączy się z marmoladą jabłkową, kalafiorem na parze, fasolką szparagową czy cebulą. Dopełnia smak dań zawierających soczewicę, ale także ciast, galaretek i owoców. Odrobina kurkumy dodana do sosów sałatkowych nadaje im piękny, złocisty kolor. Jest klasyczną przyprawą chutneyów, pikli i pojawia się w mieszankach przyprawowych, takich jak np. curry. Wymieszana z roztopionym masłem może być pysznym dodatkiem do gotowanych warzyw, makaronu lub ziemniaków, można nią również zabarwić ryż na złocisty kolor – trzeba do wody, w której ryż się gotuje, dodać szczyptę kurkumy.

Uwaga:

Ostatnie odkrycia naukowe potwierdzają antyrakowe działanie kurkumy, dlatego warto włączyć ja do jadłospisu i cieszyć się zarówno jej atrakcyjnością kulinarną, jak i pozytywnym wpływem na zdrowie.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.