Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Kminek - działanie, Kminek - zastosowanie, właściwości

Jakie jest zastosowanie kminku?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-11-15 14:50:05

wyświetleń: 14548

Słowa kluczowe

zobacz również

Kminek jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najpowszechniej stosowanych ziół. Znajduje on zastosowanie zarówno w kulinariach, jak również w dietetyce i lecznictwie, za sprawą jego cennych i niezastąpionych właściwości.

Głównym elementem wykorzystywanym w kminku są jego nasiona. Mają one lekko palący, korzenny smak; posiadają tłusty olej, flawonoidy, cukry, związki białkowe, sole mineralne, kwasy organiczne i inne. Jego zastosowanie ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Kminek przede wszystkim zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie, niweluje skurcze żółądkowo-jelitowe, hamuje rozwój niektórych bakterii. Wykazuje również działanie moczopędne, wiatropędne oraz pobudza produkcję mleka u karmiących matek.

Ponadto powszechnie stosuje się kminek w postaci kropli lub naparu w profilaktyce wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zaburzeniach pracy wątroby, problemach z trawieniem oraz przy wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Dodatkowo znosi on nadmierną fermentację jelitową oraz zabija świerzbowce i niektóre robaki oraz bakterie jelitowe. Właściwości te wykorzystuje się nie tylko u dorosłych, gdyż kminek pozwala na usunięcie problemów trawiennych u dzieci, a nawet u niemowląt, którym podaje się słynną herbatkę z kminku. Wprowadzenie tego zioła do codziennej diety powoduje zniesienie uczucia skurczu żołądka oraz złagodzenie dolegliwości związanych z występowaniem kolki. Dzieje się tak za sprawą jego bezpośredniego działania na mięśnie jelit.

Spożywanie wywaru z kminku lub także samych jego nasion przyczynia się do odświeżenia oddechu, poprawy apetytu oraz pomaga złagodzić skurcze menstruacyjne u kobiet. Kminek wykazuje również działanie wykrztuśne - jest składnikiem leków na zapalenie oskrzeli czy kaszel.

Dzięki swoim doskonałym właściwościom i zbawiennemu wpływowi na nasz układ trawienny, kminek wykorzystywany jest bardzo często jako niezwykle popularna przyprawa. Stosuje się go głównie do tych dań, które znacznie mogą obciążyć nasz żołądek: tłustych, ciężkostrawnych oraz smażonych. Dodaje się go więc do czerwonych mięs, kiszonej kapusty, surówek, ćwikły, pieczywa, zup, owoców morza czy słodkich wypieków.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.