Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Kminek - działanie, Kminek - zastosowanie, właściwości

Jakie jest zastosowanie kminku?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-11-15 14:50:05

wyświetleń: 15376

Słowa kluczowe

zobacz również

Kminek jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najpowszechniej stosowanych ziół. Znajduje on zastosowanie zarówno w kulinariach, jak również w dietetyce i lecznictwie, za sprawą jego cennych i niezastąpionych właściwości.

Głównym elementem wykorzystywanym w kminku są jego nasiona. Mają one lekko palący, korzenny smak; posiadają tłusty olej, flawonoidy, cukry, związki białkowe, sole mineralne, kwasy organiczne i inne. Jego zastosowanie ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Kminek przede wszystkim zapobiega wzdęciom, ułatwia trawienie, niweluje skurcze żółądkowo-jelitowe, hamuje rozwój niektórych bakterii. Wykazuje również działanie moczopędne, wiatropędne oraz pobudza produkcję mleka u karmiących matek.

Ponadto powszechnie stosuje się kminek w postaci kropli lub naparu w profilaktyce wrzodów żołądka i dwunastnicy, przy zaburzeniach pracy wątroby, problemach z trawieniem oraz przy wzdęciach i uczuciu pełności żołądka. Dodatkowo znosi on nadmierną fermentację jelitową oraz zabija świerzbowce i niektóre robaki oraz bakterie jelitowe. Właściwości te wykorzystuje się nie tylko u dorosłych, gdyż kminek pozwala na usunięcie problemów trawiennych u dzieci, a nawet u niemowląt, którym podaje się słynną herbatkę z kminku. Wprowadzenie tego zioła do codziennej diety powoduje zniesienie uczucia skurczu żołądka oraz złagodzenie dolegliwości związanych z występowaniem kolki. Dzieje się tak za sprawą jego bezpośredniego działania na mięśnie jelit.

Spożywanie wywaru z kminku lub także samych jego nasion przyczynia się do odświeżenia oddechu, poprawy apetytu oraz pomaga złagodzić skurcze menstruacyjne u kobiet. Kminek wykazuje również działanie wykrztuśne - jest składnikiem leków na zapalenie oskrzeli czy kaszel.

Dzięki swoim doskonałym właściwościom i zbawiennemu wpływowi na nasz układ trawienny, kminek wykorzystywany jest bardzo często jako niezwykle popularna przyprawa. Stosuje się go głównie do tych dań, które znacznie mogą obciążyć nasz żołądek: tłustych, ciężkostrawnych oraz smażonych. Dodaje się go więc do czerwonych mięs, kiszonej kapusty, surówek, ćwikły, pieczywa, zup, owoców morza czy słodkich wypieków.


Do jakich potraw dodawać sos sojowy? Poznaj jego zastosowanie!
Na co pomaga koper?
Goździki - poznaj ich zastosowanie!
Na co pomaga lubczyk?
Jakie przyprawy dodać do mięsa mielonego?
Ziele angielskie - jakie potrawy wzbogaci swoim smakiem?
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.