Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Chrzan tarty - przepis, Jak zrobić chrzan domowy

Jak zrobić chrzan domowy?

Ze względu na swoje działanie bakteriobójcze, chrzan jest niezwykle często stosowanym w polskich kuchniach warzywem. I słusznie. Stosowany jako dodatek do wielu potraw wykazuje silne działanie łagodzące niestrawność oraz łagodzi dolegliwości związane z nieprawidłową pracą wątroby czy nerek. Wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające. I choć najczęściej kupujemy gotowy chrzan w słoiczku, to nie może on równać się z takim przygotowanym samodzielnie.

Naturalny korzeń chrzanu, przed poddaniem go jakiejkolwiek obróbce, posiada niezwykle intensywny, silny i ostry smak. Dzięki temu tak dobrze komponuje się z wędlinami i mięsami, ożywiając ich nieco mdławy smak.

Do samodzielnego wykonania tradycyjnego, domowego tartego chrzanu potrzebny jest:



Do niedużego naczynia, najlepiej średniej wielkości miseczki, należy wsypać cukier, dodać ocet, masło oraz odrobinę gorącej, przegotowanej wody i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Korzeń chrzanu należy cieniutko obrać, oczyścić i osuszyć. Następnie należy zetrzeć go na tarce na najdrobniejszych oczkach. Tak przygotowany chrzan należy dodać do pozostałych składników w miseczce i dokładnie wymieszać. Do oddzielnej miseczki należy wbić jajko, wlać do niego śmietanę i dokładnie mieszać, a następnie wlać do chrzanowej masy, wymieszać, przełożyć do rondelka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając.

Po zdjęciu chrzanu z ognia należy odstawić go do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Doskonałym urozmaiceniem tego przepisu będzie dodanie do niego świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Jego ilość zależna jest w dużej mierze od ilości przygotowywanego chrzanu oraz od smaku, jaki w rezultacie chcemy uzyskać.

Będzie potrzebne:

średniej wielkości korzeń chrzanu
pół szklanki śmietany
1 jajko
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.