Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Przyprawy do indyka, Jakie przyprawy do indyka

Indyk palce lizać - podpowiadamy, jak go doprawić!

Informacje o poradzie

JolantaJolanta

autor porady:
Jolanta Chabik

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-12-05 09:54:16

wyświetleń: 42780

Słowa kluczowe

zobacz również

Mięso z indyka jest bardziej wyraziste i konkretne w smaku niż mięso z kurczaka. Jednak nadal jest to drób, a drób musi zostać wyraźnie doprawiony i podkreślony. Ilość i to, jakich przypraw użyjemy, jest uzależnione od części indyka, z której przygotowujemy danie, ponieważ – analogicznie jak w przypadku mięsa z kurczaka – indyk jest bardzo różnorodny. Najdelikatniejszą częścią indyka są filety z piersi, które należy doprawić wyraziście.

Zależnie od obranego kierunku, możemy indyka przygotować w wersji pikantnej, słodkiej, słodko-kwaśnej, ziołowej i wielu innych. Można oczywiście indyka upiec, wtedy zestaw przypraw będzie zupełnie inny. Do indyka nadaje się w zasadzie wszystko. Wszystkie zioła, kurkuma, papryki, gałka muszkatołowa, nawet korzenne przyprawy takie jak imbir czy kardamon. Dzięki nim indyk nabierze orientalnego smaku i charakteru.

Podstawą doprawiania delikatnych mięs, a zatem wszystkich mięs drobiowych jest sól i pieprz Niezależnie, jaki fragment mięsa z indyka przygotowujemy, należy natrzeć go solą i pieprzem. Najlepiej potem dodać ziół. Jeśli lubimy – a ja bardzo polecam – kolejnym krokiem jest natarcie mięsa wyciśniętym czosnkiem. Ten sposób jest najprostszym i najbardziej podstawowym sposobem przygotowania indyka, ale jeśli dodamy dużo ziół – w zupełności wystarczy.

Cenione jest pieczenie indyka z owocowymi, słodkimi dodatkami. Często nawet niejednoznacznie słodkimi. Mięso z indyka jest nieco bardziej specyficzne niż kurczak i przez to pasuje do niego na przykład żurawina, która do kurczaka jest za mocna. Żurawinę jednak dodajemy już do gotowej potrawy, raczej podajemy razem/obok mięsa.

Do indyka, co ciekawe, pasują alkohole. Do pieczenia indyka warto dodać sherry lub różowego (nie białego!) wina – nabierze naprawdę ciekawych nut smakowych, nieco wytrawnych.


Klasyka gatunku - barszcz czerwony. Jak dobrze go doprawić?
Zrób koncentrat pomidorowy w domu! Przepis!
Dowiedz się, jakich przypraw używać do golonki!
W jaki sposób doprawiać buraczki?
Przypraw swoją wołowinę - podpowiadamy jak!
Radzimy, jak przyprawić karkówkę na grilla!
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.