Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Sos sojowy - zastosowanie, Do jakich potraw dodawać sos sojowy

Do jakich potraw dodawać sos sojowy? Poznaj jego zastosowanie!

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-09-23 13:03:56

wyświetleń: 8054

Słowa kluczowe

zobacz również

Sos sojowy to produkt fermentacji ziaren soi, połączonych z wodą, solą morską i prażonymi zbożami, takimi jak pszenica, ryż lub jęczmień. Stosowany jest w kuchni azjatyckiej do wzmacniania smaku potraw, jednak rozpowszechnił się również w innych krajach, i jest dodawany do marynat, sosów i innych dań.

W przeciwieństwie do innych produktów z soi, sos jest pozbawiony izoflawonów. Prawdziwy sos sojowy jest fermentowany za pomocą koji, grzybów stosowanych również przy produkcji zupy miso. Mają one właściwości prebiotyczne. W procesie fermentacji biorą też inne mikroorganizmy.

Większość sosów sojowych zawiera niewielkie ilości alkoholu, który działa jak delikatny konserwant. Należy jednak pamiętać, aby przechowywać sos w lodówce. Oprócz niskich temperatur ważne jest, by nie miało doń dostępu światło – dlatego też sos sprzedawany jest w butelkach z ciemnego szkła.

Chiński sos sojowy

Istnieje wiele odmian sosu sojowego – każdy z nich ma brunatną barwę i jest słony. Tymczasem jednak sos chiński i japoński znacząco się różnią. Chiński składa się głównie z soi, a dodatek innych zbóż jest nieznaczny. Jedną z jego odmian jest sos grzybowy, który zawiera grzyby o uroczej nazwie pochwiak wielkopochwowy. Jest to ciemna odmiana sosu sojowego i ma bardzo przyjemny i głęboki smak.

Japoński sos sojowy

W przeciwieństwie do sosu chińskiego, głównym składnikiem chińskiego jest pszenica, co powoduje, że jego smak jest znacznie słodszy. Jedną z japońskich odmian jest tamari – ciemny i gęsty, o wyjątkowo mocnym smaku. Tamari występuje zarówno w wersji pszennej, jak i bezpszennej i nawet po zagotowaniu zachowuje swój ciekawy smak.

Jasny sos sojowy

Jasny sos sojowy nie ma nic wspólnego z sosem sojowym light (którego cechą jest obniżona ilość sodu). Jest to sos japoński, a stosuje się go wszędzie tam, gdzie brunatna barwa sosu ciemnego mogłaby zepsuć wygląd całego dania. Jako że jest delikatniejszy w smaku, lepiej nadaje się do przyprawiania potraw typu owoce morza.

Ciemny sos sojowy

Ciemny sos sojowy jest bogatszy w smaku, gęsty i ostry. Barwą przypomina czekoladę i jest nieco mniej słony od jasnego. Stosowany jest w kuchni wszystkich krajów azjatyckich.

Uwaga:

Sos sojowy w swych najróżniejszych odmianach to fantastyczna przyprawa, która potrafi dodać smaku i wyrazistości najprzeróżniejszym potrawom.

Kolendra nie tylko jako przyprawa? Sprawdź jej zastosowanie!
Przypraw swoją wołowinę - podpowiadamy jak!
Łosoś pod lupą - jakie przyprawy pasują do łososia?
Jak samodzielnie zrobić mieszankę ziół prowansalskich?
Jakie właściowości ma rozmaryn? Do jakich potraw go dodawać?
Poznaj właściwości i zastosowanie tymianku!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.