Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Ocet balsamiczny - zastosowanie, Do jakich potraw dodawać octu balsamicznego

Do jakich potraw dodawać ocet balsamiczny?

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-09-23 13:26:29

wyświetleń: 7724

Słowa kluczowe

zobacz również

Ocet balsamiczny stał się ostatnio niezwykle modny. Wręcz ciężko uwierzyć, że ten wyrafinowany produkt, efekt długotrwałego procesu fermentowania i dojrzewania moszczu winogronowego, dopiero teraz podbija serca i podniebienia smakoszy w całej Europie i poza nią, choć Włosi delektują się nim od stuleci.

Głęboki, lekko słodkawy smak octu balsamicznego świetnie sprawdza się w winegrecie, sosach ale i w połączeniu ze świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny i brzoskwinie, czy nawet z lodami waniliowymi.

Smakiem i złożonym aromatem przewyższa znacznie swego ubogiego kuzyna – czerwony ocet winny. Różni się jednak odeń jedną podstawową cechą – nie powstał w drodze fermentacji. Moszcz winogronowy jest zagęszczany do postaci syropu, a następnie długo dojrzewa – przez kilkanaście lat. Tajemnica jego smaku polega na stopniowym odparowywaniu wody, przez co smak staje się coraz bardziej wyrazisty, a konsystencja coraz gęstsza.

Niektóre octy balsamiczne mają już ponad sto lat. Najdroższym octem jest ten pochodzący z Modeny. Na szczęście balsamico używa się w nikłych ilościach, mała nawet buteleczka starcza na bardzo długo.

Uwaga:

Podróbki mają winny smak, aromat ich nie jest trwały, a potrawy z ich dodatkiem smakują nijako. Strzeż się taniego balsamico, jeżeli chcesz doświadczyć doskonałości i tradycji na swoim talerzu.

Podpowiadamy, jakich przypraw użyjemy do pysznego leczo
Jakie właściwości ma zielony pieprz? Do jakich potraw go dodawać?
Oregano wzbogaca smak, leczy i wycisza
Gałka muszkatołowa - zalety i wady
Przypraw swoją wołowinę - podpowiadamy jak!
Doprawiamy flaczki - zestaw niezbędnych przypraw!
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.