Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Pieprz biały - właściwości, zastosowanie, Jakie właściwości ma biały pieprz, Do jakich potraw go dodawać

Do jakich potraw dodawać biały pieprz?

Informacje o poradzie

KatarzynaKatarzyna

autor porady:
Katarzyna Wyka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-09-22 15:32:54

wyświetleń: 3802

Słowa kluczowe

zobacz również

Biały pieprz produkowany jest z ziaren pieprzu czarnego, kompletnie dojrzałych, długotrwale moczonych, pozbawionych skórki, a następnie ususzonych. Efektem tych zabiegów są kulki o jasnym, kremowym lub cielistym zabarwieniu. Smak tej odmiany pieprzu jest łagodniejszy niż wersji czarnej (mniej dojrzałej). Stosowany jest na przykład tam, gdzie niepożądane są czarne okruchy pochodzące ze zmielonych skórek czarnego pieprzu.

Roślina, z której pieprz jest pozyskiwany, czyli pepper nigrum, uprawiany jest w Brazylii, Indiach, Indonezji i Malezji.

Biały pieprz można kupić mielony drobno lub grubo albo w całości. Trzeba jednak pamiętać, że zmielone ziarna szybko wietrzeją, zatem dla najpełniejszego smaku i aromatu warto używać pieprzu świeżo mielonego. Pieprz w całości można przechowywać nawet przez dwa lata w ciemnym i chłodnym miejscu, jednak po zmieleniu dobra jakość utrzyma się przez około dwa miesiące.

Biały pieprz jest ceniony głównie ze względu na jego barwę – świetnie sprawdza się jako dodatek to puree ziemniaczanego, ryb, jasnych zup i sosów oraz pasztetów. W postaci całych ziaren może być stosowany w marynatach różnego rodzaju.


Do jakich potraw dodawać czerwony pieprz?
Jak zrobić chrzan domowy?
Podpowiadamy, jakich przypraw użyjemy do pysznego leczo
Idealne na Święta - właściwości i zastosowanie przypraw korzennych!
W jaki sposób doprawiać buraczki?
W jaki sposób smacznie przyprawić żeberka?
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.