Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Przyprawy » Cynamon właściwości, Cynamon – przyprawa czy lek

Cynamon - przyprawa czy lek?

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-07-16 14:40:35

wyświetleń: 6540

Słowa kluczowe

zobacz również

Cynamon, jak wiele innych przypraw, dodawany jest do potraw, aby wzbogacić ich smak, od wielu lat. W lecznictwie stosowano go jako środek zwalczający problemy układu trawiennego (biegunki, wymioty) oraz zwalczający infekcje, ze względu na swe właściwości rozgrzewające.

Cynamon nie jest otrzymany z liści czy korzenia, lecz z kory drzewa cynamonowego, mocno już wyschniętej. Jego największa ilość znajduje się w Sri Lance, Indiach oraz Brazylii.

Mało kto wie, ze wyróżnia się jego dwie odmiany:

Cassia – jest najbardziej popularna w europejskich sklepach, jest ciemna  i twarda
Cejlońska – droga, bardzo słodka w smaku i miękka w strukturze, ze względu na te właściwości ceniona przez kucharzy

Skład laseczki cynamonowej:

- zawiera ona 10 % substancji chemicznych zwanych flawonoidami, mające działanie przeciwnowotworowe
- 5 % stanowią substancje zapachowe
- 75 % stanowi olejek eteryczny zawierający aldehyd cynamonowy, wykorzystywany w przemyśle spożywczym oraz do produkcji perfum

Zalety cynamonu dla zdrowia:

1. Obniża cholesterol (wystarczy czubek małej łyżeczki, dodany do potraw).
2. Skuteczny przy leczeniu infekcji, wywołanych przez drożdże.
3. Mieszanka cynamonu i miodu łagodzi bóle stawów.
4. Zawiera błonnik, żelazo, wapń.
5. Jego spożycie poprawia koncentrację i pamięć.
6. Dodawany do kosmetyków, skutecznie wspomaga leczenie zmian trądzikowych, wygładza cerę i redukuje zmiany skórne  po wypryskach.
7. Stosować go mogą diabetycy, o ile skonsultują to z lekarzem, gdyż wpływa korzystnie  na syntezę glukozy w organizmie.
8. Cynamon uchodzi za afrodyzjak.

Wykorzystanie cynamonu w kuchni:

Cynamon dodajemy do różnych potraw takich jak:

- naleśniki
- kluski leniwe
- pierogi z serem
- desery m.in. szarlotki, do kawy, grzańca, kompotów


Podpowiadamy, jakich przypraw użyjemy do pysznego leczo
Kumin - co to za przyprawa i do czego warto ją stosować?
Jakie jest zastosowanie kminku?
Przypraw swoją wołowinę - podpowiadamy jak!
Czy bazylia ma działanie lecznicze? Jakie?
Oregano wzbogaca smak, leczy i wycisza
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.