Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Chrzan domowy przepisy,

Chrzan domowy – przepisy

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-11-22 11:11:28

wyświetleń: 17247

Słowa kluczowe

zobacz również

Chrzan jest rośliną, której uprawy można spotkać na terenie całej Europy oraz Azji. Powszechnie występuje w Polsce, stąd zapewne tak duża popularność tej rośliny w naszej rodzimej kuchni. Co więcej, chrzan jest znany nie tylko ze względu na swoje zastosowanie w kuchni, ale także ze względu na lecznicze działanie, które wykazuje.

Chrzan działa bakteriobójczo, wirusobójczo oraz grzybobójczo. Dania z jego dodatkiem pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmagają przemianę materii oraz poprawiają pracę wątroby i nerek.

Chrzan jest niezbędnym dodatkiem do wielkanocnych dań, przede wszystkim do świątecznego żuru. Jest również jednym ze składników tzw. wielkanocnej święconki. Poprawia i wzmacnia smak  jajek i wędlin. Ze względu na tak dużą popularność chrzanu w kuchni, warto wykonać go samodzielnie. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na tradycyjny chrzan domowy z dodatkami.

Do wykonania pierwszego z nich będzie potrzebne:

kilogram korzeni chrzanu,
50 ml 10% octu
sól, cukier do smaku

W pierwszej kolejności należy przygotować chrzan. Najpierw należy dokładnie wymyć korzenie, osuszyć je i cieniutko obrać. Następnie na najdrobniejszych oczkach tarki dokładnie je zetrzeć. W międzyczasie zagotować wodę. Wlać do niej ocet, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Starty chrzan należy przełożyć do osobnego, niezbyt dużego naczynia, zalać wodą z octem i przyprawami, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, pasteryzować w piekarniku przez maksymalnie 20 minut w niecałych 100 stopniach, a po wystygnięciu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Z tak przygotowanego chrzanu można z powodzeniem przez cały rok przygotowywać domowy chrzan stanowiący dodatek do dań.

W tym celu należy przygotować:

25 g chrzanu pasteryzowanego lub świeżego,
50 ml śmietany kremówki,
2 ugotowane na twardo jajka,
1 łyżkę cukru
kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Chrzan należy wyjąć ze słoiczka i odcedzić z zalewy. Jeżeli przygotowujemy chrzan na bazie świeżej rośliny należy go najpierw dokładnie wymyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie zalać niewielką ilością wrzątku z dodatkiem soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. W tym czasie należy w osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem, dodać do nich sparzony i odcedzony z nadmiaru soków chrzan, całość rozmieszać ze śmietaną, dodać rozkruszone lub rozgniecione białka i posolić do smaku. Tak przygotowany chrzan należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Podobne porady:


1
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.