Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Ziemniaki w waflu przepisy,

Ziemniaki w waflu – przepisy

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-06-15 11:55:01

wyświetleń: 6278

Słowa kluczowe

zobacz również

Ziemniaki i wafle? Ziemniaki w waflu? Czemu nie. To bardzo prosta potrawa na kolację, obiad lub w ramach gorącego bufetu. Wystarczy tylko kilka prostokątnych lub kwadratowych wafli i ziemniaki, które trzeba najzwyczajniej ugotować.

 

 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać wodę, ugnieść na puree z masłem i mlekiem, doprawić solą i pieprzem, w razie jeśli masa jest za mało rzadka, dolać mleka. Gorące jeszcze ziemniaki rozsmarować na listkach wafli i powoli zrolować: pod wpływem wilgotności i ciepła wafle powinny zrobić się miękkie. Zawinąć w folię aluminiową, odstawić do całkowitego wystygnięcia i stężenia. Kiedy stwardnieje, pokroić na grube plastry, które obsmażać w różny sposób:

- obtoczyć w rozbełtanym z odrobiną mleka jajku i smażyć

- moczyć w gęstym cieście naleśnikowym i smażyć

- pomoczyć w cieście naleśnikowym i panierować w bułce tartej z domieszką przypraw, np. szczyptą chilii

- panierować najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w bułce

- usmażyć bez panierki.

Tak przygotowane ziemniaczane krokiety w waflach można podawać z sałatą w sosie winegret, różnego rodzaju surówkami i sosami, np. grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym.

Co można jeszcze zrobić z powyższym przepisem? Wzbogacić go o nowe składniki:

- po posmarowaniu wafla ziemniakami położyć na brzegu cienkie podwędzone kiełbaski lub parówki i zawinąć razem z wędliną

- do gorących ziemniaków dodać 200 g rozdrobnionego twarogu, sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2-3 łyżki skwarek ze słoniny - powinno przypominać smak ruskich pierogów

- na gorące ziemniaki rozłożyć pokrojone liście szpinaku wymieszane ze zmiażdżonym czosnkiem - da to poza smakowym również dekoracyjny efekt

- na rozłożone ziemniaki rozłożyć plastry podduszonych pieczarek lub kurek

- gorące ziemniaczane puree rozsmarować na waflach bardzo cienko i położyć na nich dwie warstwy: rybną i warzywną

Tak naprawdę ilość pomysłów na urozmaicenie ziemniaków w waflu jest nieograniczona, wystarczy tylko troszkę kulinarnej inwencji.

 

 

Będzie potrzebne:

1,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka
2-3 listków wafli
sól
pieprz

Domowe chipsy – przepis
Ser żółty – przepisy
Pasta z jajek – przepis
Kurczak w sosie serowym – przepis
Śliwki w boczku – przepisy
Papryka marynowana – przepisy
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.