Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Gęś pieczona przepis,

Gęś pieczona – przepis

Informacje o poradzie

Gęś nie jest zbyt popularna. Jej mięso jest dosyć tłuste, dlatego nie każdy je polubi. Przynajmniej raz w życiu warto przygotować gęś – najlepiej samodzielnie. Kiedy zrobimy ją w domu będziemy mieli pewność, że jest przyrządzona w odpowiedni sposób.

Przyrządzenie gęsi pieczonej nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Będzie potrzebne:

1 duża gęś (około 5 kg),
1 kg ziemniaków,
2 średnie cebule,
5 jabłek obranych oraz pokrojonych w ósemki, lekko spryskanych cytryną, aby nie ciemniały,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki masła,
rozmaryn,
sól, pieprz.

Uwaga:

Cały czas podczas pieczenia należy gęś polewać powstającym sosem. Inaczej będzie na górze sucha.

Na początku trzeba rozpalić piekarnik – gęś będziemy wkładać do bardzo nagrzanego, aż do 230 st. C. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dość małe kostki i od razu gotujemy przez około 10 minut. Nie mogą być zbyt miękkie. Gotujemy je leciutko posolone. Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na nim wraz z jabłkami. Do odcedzonych ziemniaków, które wykładamy na miskę trzeba dodać rozmaryn oraz połowę cebuli i jabłek, wszystko przyprawiamy  pieprzem i mieszamy razem, tak by powstała „sałatka”.

Następnie przygotowujemy gęś. Dokładnie ją myjemy i osuszamy ręcznikami. Oczywiście gęś powinna być oczyszczona. Jeśli gęś jest w całości, musimy zacząć od pozbawienia gęsi wnętrzności. Gęsi nie luzujemy. Gęś nacieramy solą i pieprzem, napełniamy w środku „sałatką” ziemniaczaną z dodatkami i zaszywamy.

Kiedy jesteśmy pewni, że się nie rozpadnie, gęś układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 30 minut, po czym odlewamy pierwszy wytopiony tłuszcz. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Gęś pieczemy do momentu, kiedy po głębokim nakłuciu uda i piersi gęsi wypływający sok będzie klarowny.

Pod koniec pieczenia, tuż przed podaniem, można obłożyć gęś resztą jabłek, dopiec jeszcze 30 minut.

Sos zrobimy z pozostałych ze smażenia jabłek i cebuli. Wkładamy je do rondla, dodajemy trochę masła i cukier, zalewamy szklanką wody i gotujemy 10 minut. Można przyprawić go solą i pieprzem i zagęścić mąką ziemniaczaną.  Kiedy wyjmiemy gęś z piekarnika i przełożymy na półmisek, możemy obłożyć ją farszem i polać przygotowanym sosem.


Cebulaki – przepis
Piersi kurczaka nadziewane bazylią – przepis
Sałatka makaronowa z sałatą lodową – przepis
Patisony faszerowane – przepis
Sos do spaghetti – przepis
Pieczeń rzymska – przepis
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.