Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kotlety z grochu przepis,

Kotlety z grochu – przepis

Informacje o poradzie

Kotlety z grochu są bardzo dobre. Gwarantuję, że jeśli zrobimy je raz, staną się obiadowym standardem.

Aby przyrządzić kotlety z grochu przygotuj:

Będzie potrzebne:

30 dag grochu
10 dag cebuli
5 dag czerstwej bułki
2 jaja
sól
pieprz
świeży koperek
majeranek
bułka tarta
mleko
tłuszcz do smażenia

Groch przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą, ugotować i pozostawić na 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ponownie zagotować. Cebulę obrać, posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ugotowany i odsączony groch zmiksować drobno wraz z namoczoną w mleku bułką i podsmażoną cebulką.

Do uzyskanej masy dodać jajka, posiekany drobno koperek oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki o grubości około 1,5cm, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż uzyskają złocisty kolor.

kotlety z grochu pomysłFot. Sylwia Załuńska

Podobne porady:


0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.