Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pieczona golonka przepis,

Pieczona golonka – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-29 13:40:49

wyświetleń: 31366

Słowa kluczowe

zobacz również

Golonka to tradycyjne polskie danie, które każdemu mężczyźnie kojarzy się nieodłącznie z kuflem zimnego piwa. I słusznie, ponieważ bez względu na sposób jej przyrządzenia jest ona daniem tak tłustym i ciężkostrawnym, że wypicie zimnego piwa wydaje się po zjedzeniu jej wręcz konieczne. Golonkę można podawać na różne sposoby. Najprostszym sposobem jest ugotowanie jej w przyprawach i podanie z chlebem lub gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Nieco bardziej wybredni zasmakują w tradycyjnej polskiej kwaśnicy z golonką. Zaś dla najprawdziwszych smakoszy tego mięsa proponujemy pieczoną golonkę w chrupiącej skórce.

Do przyrządzenia takiego dania potrzebne są 2 golonki. Oczywiście mięso przygotowujemy w zależności od liczby osób. Zwykle, choć mięso wydaje się duże i okazałe, przewidziany jest jeden kawałek na jedną osobę. Następnie należy przygotować również 2 łyżki miodu, 3 łyżki winnego octu, tłuszcz do pieczenia oraz sól i pieprz do smaku. Oczywiście mięso można przyprawić w zależności od ulubionych przypraw. Doskonale nadają się do tego majeranek, ostra czerwona papryka czy granulowany lub świeży czosnek.

Po przyniesieniu mięsa ze sklepu należy je najpierw bardzo dokładnie wymyć. Następnie osuszamy je ręcznikiem i przekładamy do miski. Mięso przed pieczeniem należy odpowiednio zamarynować. W tym celu przygotowujemy marynatę. W osobnym naczyniu należy więc wymieszać ocet, miód oraz przyprawy. Tak przygotowanym sosem należy dokładnie natrzeć mięso, nacinając je wcześniej w kilku miejscach.

Tak przygotowaną i zaprawioną golonkę należy włożyć do żaroodpornego naczynia, polać pozostałą częścią miodowej marynaty i wstawić do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Mięso należy zapiekać około półtorej godziny co jakiś czas podlewając sosem i przewracając, aby ze wszystkich stron równomiernie się upiekło.

Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje ze świeżo gotowanymi ziemniaczkami, tłuczonymi lub w całości, które przed podaniem można polać sosem z pieczenia. Obowiązkowym dodatkiem do dania jest oczywiście kufel zimnego piwa, które pomoże szybciej ją przetrawić.


Ćwikła z chrzanem – przepisy
Sałatka z brokułem – przepis
Sałatka z tuńczykiem – przepis
Sos dyniowy – przepis
Cebulaki – przepis
Pulpeciki w sosie koperkowym  – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.