Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sos koperkowy przepis,

Sos koperkowy – przepis

Informacje o poradzie

Koperek to świetny dodatek do zup czy sałatek. Nie ma nic lepszego niż młode ziemniaki posypane dużą ilością świeżego koperku, podane z kefirem. To zioło pochodzi z Grecji i używane jest nie tylko w kuchni, dobrze sprawdza się również w leczeniu przeziębienia i poprawie przemiany materii. Kupując go zwracajmy zawsze uwagę na to, by był zielony, ponieważ pożółkłe listki świadczą o nieświeżości.

Koperek możemy dodawać do wielu dań. Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi doskonale urozmaica sos, który możemy wykorzystać do mięs czy kasz. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo szybkie i proste. Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

250 ml bulionu warzywnego z kostki,
4 łyżki posiekanego koperku,
1 łyżka mąki,
3 łyżki śmietany do sosów,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz.

Koperek myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Wcześniej przygotowany, zimny bulion warzywny mieszamy za pomocą trzepaczki z przesianą łyżką mąki, żeby nie zrobiły się grudki. Przelewamy do rondelka i stawiamy na ogniu, żeby się zagotował – wtedy zgęstnieje. Należy wtedy dodać łyżkę masła, a sos stanie się aksamitnie gładki. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek i równomiernie rozprowadzamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sosem koperkowym możemy polać np. uduszony lub grillowany filet z kurczaka (ewentualnie filet rybny), do tego ziemniaki, może być kasza gryczana i surówka. Obiad gotowy.


Tosty hawajskie – przepisy
Makaron z jagodami – przepis
Lane kluski – przepis
Ogórki z curry – przepis
Sałatka z kurczaka z curry – przepis
Kapusta z grzybami – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.