Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Indyk pieczony przepis,

Indyk pieczony – przepis

Indyk na pewno wystarczy na obiad dla wieloosobowej rodziny. Indyk, który waży 3–4 kilogramy w zupełności wystarczy dla nawet 10 osób! Piecze się go długo, ale jest smaczny i wart pracy, jaką trzeba włożyć w jego przygotowanie.

Bardziej delikatny niż kurczak i jednocześnie konkretny w smaku nadaje się do jedzenia w całości lub podzielony na część – udka, nóżki, piersi. Całego indyka, który najlepiej smakuje  faszerowany, pieczemy kilka godzin w temperaturze 180 st. C.

Najlepiej obliczyć długość pieczenia według wzoru – na każde 0,5 kg indyka przypada godzina pieczenia. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym, odkrytym, ale zawijamy mięso w folię aluminiową. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, by skórka się podpiekła. Indyka przed pieczeniem należy natrzeć przyprawami – solą, pieprzem, ziołami. Nie wolno na nich oszczędzać! Niedoprawiony indyk będzie bez smaku.

Indyka w trakcie pieczenia należy co jakiś czas (mniej więcej raz na 45 minut) polewać sosem, który wytwarza się w czasie pieczenia na dnie naczynia lub wodą, dzięki temu nie wyschnie. Inaczej wyschnie na wiór, a tak suche mięso nie jest smaczne.

Farsz do indyka to pole do popisu dla każdej gospodyni. Można indyka nadziać jabłkami. Można zrobić indyka na wzór amerykański – z cebulą, selerem naciowym i chlebem. Inne farsze składają się na przykład z:
- kremowego serka białego wymieszanego z garścią szpinaku, natki pietruszki, kolendry i ziaren czerwonego pieprzu,
- zmielonej piersi z indyka wymieszanej z jajkiem, garścią dowolnych świeżych ziół i czosnkiem.

W zasadzie wszystko nadaje się na farsz, trzeba tylko umiejętnie połączyć smaki ze sobą i dobrać proporcje. Indyka pieczonego można potem jeść na ciepło, a także na zimno – jak wędlinę.

Uwaga:

Najlepiej kupić świeżego indyka, który nie został poddany procesowi mrożenia. Zamrożony, zwłaszcza w całości może rozmrażać się nawet 2 dni, kiedy zostawimy go w lodówce.

Podobne porady:


4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.