Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sos śliwkowy przepis,

Sos śliwkowy – przepisy

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-30 09:13:35

wyświetleń: 33478

Słowa kluczowe

zobacz również

Bez względu na sposób przyrządzenia mięsa, czy też je upieczemy czy usmażymy, tym co naprawdę zmieni i urozmaici jego smak jest aromatyczny i smaczny sos. Pomysłów na ich przyrządzenie jest całe mnóstwo. Począwszy od najprostszych sosów, których rolę pełni wytworzony w czasie pieczenia sok z mięsa, przez różnego rodzaju sosy na bazie śmietany skończywszy na bardzo urozmaiconych sosach, na bazie warzyw, owoców i aromatycznych przypraw. Do takich sosów należy właśnie sos śliwkowy doskonale nadający się do pieczeni.

Do przygotowania sosu śliwkowego będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:

opakowanie suszonych śliwek (25 dag),
3 ząbki czosnku,
1 szkl. bulionu warzywnego,
1 łyżka siekanego koperku,
szczypta pieprzu cayenne,
sól do smaku.

Przed przystąpieniem do przygotowania sosu najpierw przez kilka godzin należy namoczyć śliwki. W tym celu należy zalać je niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić. Po tym czasie ze śliwek usunąć pestki i w tej samej wodzie, w której śliwki się moczyły gotować je tak długo, aż rozmiękną. Kiedy powstanie z nich papka należy odsączyć je z nadmiaru wody, rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez drobne sitko. Śliwkową masę należy przełożyć do rondelka, rozrzedzić odrobiną bulionu, przyprawić solą, pieprzem, zgniecionym czosnkiem i dodać siekany koperek. Całość doprowadzić do wrzenia i bezpośrednio przed podaniem mięsa polewać sosem.

Do innego, stosunkowo prostego przepisu przygotuj:

Będzie potrzebne:
słoiczek śliwkowych powideł,
pół łyżeczki imbiru,
chilli,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka oleju oraz wódki,
1 duży ząbek czosnku.

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, czosnek przetrzeć przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami i zagotować. Jest to zdecydowanie prostsza wersja sosu śliwkowego.

Natomiast ostatni przepis wymaga już nieco więcej składników, ale za to posiada dzięki nim bardziej wyrafinowany i lepszy smak. Do przygotowania sosu

Będzie potrzebne:
20 śliwek bez pestek,
1 łyżkę oliwy z oliwek,
1 małą cebulkę,
1,5 łyżki mielonego imbiru,
pół łyżki świeżo mielonego pieprzu,
2 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek likieru wiśniowego,
pół łyżki miodu,
świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki.

Cebulkę należy obrać i drobno posiekać. Następnie wrzucić ją na rozgrzany tłuszcz na patelnię i zeszklić. Dodać do niej imbir i pieprz, chwilkę smażyć. Wrzucić na patelnię rozdrobnione na niezbyt małe kawałki śliwki, polać sosem sojowym, likierem i miodem. Całość zagotować. Mieszać, trzymając patelnię na małym ogniu. Następnie patelnię przykryć dusić tak długo, aż śliwki się rozgotują. Po zdjęciu sosu z ognia należy doprawić go do smaku sokiem z limonki i polewać nim mięso bezpośrednio przed podaniem.

 


Pstrąg pieczony w sosie orzechowym – przepis
Kurczak w galarecie – przepis
Krewetki w cieście – przepisy
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami – przepis
Schab ze śliwką – przepis
Przetwory z jarzębiny – przepisy
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.