Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sos do spaghetti przepisy,

Sos do spaghetti – przepis

Spaghetti jest daniem prostym, smacznym, bardziej wykwintnym niż schabowy z ziemniakami. Pochodzi z Włoch, dobrze prezentuje się na talerzu, łatwo do niego dobrać wino. Najbardziej popularne jest spaghetti bolońskie lub neapolitańskie – z czerwonymi, pomidorowymi sosami. Podstawową różnicą jest mięso – w bolońskim jest go sporo, neapolitańskie jest bezmięsne.

Do zrobienia sosu do spaghetti

Będzie potrzebne:

1 puszka pomidorów,
kilka ząbków czosnku,
bazylia (najlepiej świeża),
zioła prowansalskie,
pieprz, sól,
olej,
2 cebule,
makaron typu spaghetti (bardzo długi i prosty),
jeśli chcemy zrobić spaghetti po bolońsku – 0,5 kg mielonego mięsa.

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej lub oliwę i smażymy na małym ogniu. Gdy się zeszkli (będzie lekko przezroczysta, trwa to około 5 minut) dorzucamy do niej doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy około 10 minut, dodajemy pomidory – jeśli są bardzo płynne, nie dajemy całej puszki sosu, wystarczy połowa. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, najlepiej wsypać ich dużo, aby oddały sporo aromatu i przykrywamy pokrywką.

Teraz czas ugotować makaron. Po około 5 minutach mieszamy sos i wyciskamy do niego czosnek – około 3 ząbki. Jeśli dodajemy świeżą bazylię, to teraz jest na to idealna pora – podarte drobno listki wrzucamy razem z czosnkiem. Mieszamy, dusimy jeszcze 3-4 minuty i sos jest gotowy.

Jeśli robimy spaghetti neapolitana, od razu na zeszkloną cebulę wlewamy pomidory. Taki sos do spaghetti musimy mocniej doprawić – do sosu dodajemy tylko pieprz, nie solimy go, dodajemy dużo ziół, w tym wypadku czosnek wyciskamy od razu, możemy dosypać słodkiej papryki. Po około pięciu minutach, gdy pomidory się rozpadną sos jest gotowy.

Nasze spaghetti dekorujemy listkiem bazylii i podajemy.


Marynata do skrzydełek – przepis
 Ryż z kurczakiem i warzywami – przepis
Chleb oliwkowy – przepis
Sałatka z roszponki z fetą – przepis
Marynata do karkówki – przepis
Kulebiak – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.