Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Ser żółty przepisy,

Ser żółty – przepisy

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-05 15:06:40

wyświetleń: 20576

Słowa kluczowe

zobacz również

Nieraz zniechęceni sklepowymi cenami żółtego sera lub jego kiepską jakością zastanawiamy się, czy możliwe jest jego samodzielne wykonanie w domu. Oczywiście jest to możliwe. Jednak w przypadku takich domowych wyrobów należy liczyć się z tym, że pozbawione chemicznych dodatków znacznie szybciej się psują i zupełnie inaczej smakują.

Do samodzielnego przygotowania żółtego sera

Będzie potrzebne:

1 kg białego sera,
1 l mleka,
pół kostki margaryny,
2 łyżeczki octu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 żółtka.

Mleko należy wlać do garnka, pokruszyć do niego biały ser i przez około 10-15 minut podgrzewać do momentu uzyskania czegoś w rodzaju gumy o klejącej, ciągnącej się konsystencji. W tym czasie, w oddzielnym, niedużym rondelku należy rozpuścić margarynę, połączyć ją z octem i solą, dokładnie wymieszać. Na sitko należy wyłożyć masę serową, odcisnąć ją z nadmiaru wody, ser połączyć z roztopioną, lekko wystudzoną margaryną, wymieszać i ponownie podgrzać. Następnie należy w miseczce rozmieszać żółtko z sodą oczyszczoną, połączyć je z masą serową, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanej wcześniej formy. Kiedy całość wystygnie, można kroić na plasterki i jeść z chlebem.

Do wykonania równie smacznego sera żółtego

Będzie potrzebne:
1,5 kg białego sera,
1,5 l mleka,
dwie płaskie łyżeczki soli,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
przyprawy (kminek, papryka).

Ser należy rozkruszyć i wrzucić do garnka z gorącym mlekiem. Całość należy odgrzewać przez jakiś czas, aż ser się rozgotuje. Następnie na sitku należy odcedzić ser, przełożyć go do oddzielnego garnka, wrzucić do niego kostkę masła i wszystko roztopić. Smażyć całość tak długo, aż składniki dobrze się ze sobą połączą i uzyskają jednolitą masę.

Następnie w oddzielnym naczyniu należy w czterech łyżeczkach wody rozpuścić sodę oczyszczoną i sól. Tak przygotowany roztwór należy wlać do garnka z serem, wymieszać i jeszcze chwilę ogrzewać, aż zawrze. W tym momencie można dodać ulubione przyprawy, którymi chcemy urozmaicić smak sera. Wtedy garnek zdjąć z ognia, przelać do odpowiedniej formy i odstawić do wystygnięcia.

 


Körözött – przepis
Farsze do pierogów – przepisy
Ciasto na pizzę – przepisy
Sałatka gyros – przepis
Kotlety schabowe – przepis
Strogonow – przepis
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.