Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sałatka śledziowa z ziemniakami przepis,

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis

Sałatki śledziowe należą do potraw lubianych i urozmaicających nasze codzienne menu. Możemy do nich wykorzystać gotowane warzywa takie jak: ziemniaki, groszek, fasolkę szparagową, buraczki, surowe jabłka i cebulę, a także jajka i zielone zioła.

Podstawę sałatki stanowią matiasy, czyli śledzie w postaci solonych filetów, które można namoczyć w mleku przed obróbką, co pozwoli pozbyć się nagromadzonego w nim sodu, pierwiastka zwiększającego ciśnienie krwi i zatrzymującego wodę w organizmie. 

Niektórym odpowiada ilość soli w matiasach, dlatego moczenie filetów uważają za czynność zbędną, pozbawiającą je ich charakterystycznego, mocnego smaku. Moczone czy nie – śledzie, choć solone, bogate są w witaminy A i E oraz niektóre minerały i są smaczną alternatywą dla typowo jarzynowych sałatek. Do wykonania pożywnej i prostej sałatki śledziowej z ziemniakami

Będzie potrzebne:

3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki,
2 małe śledziowe filety,
1 puszka groszku konserwowego,
1 jabłko,
2 ogórki kiszone,
1 cebula,
sól, cukier i pieprz do smaku,
sok z cytryny,
2-3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy.

Uwaga:

Ciekawą kolorystycznie i smakowo sałatką śledziową z ziemniakami jest sałatka z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych w kostkę czerwonych buraczków. Wtedy zamiast natki pietruszki możemy dodać posiekanego koperku, a w miejsce konserwowego groszku lub kukurydzy ugotowaną szparagową fasolkę.

Śledzia, ziemniaki, jabłko, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski. Dodać odsączony groszek, sok z cytryny, majonez, musztardę, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Wszystko delikatnie wymieszać. W razie braku odpowiedniej przyprawy doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut przed podaniem. Tak przyrządzoną sałatkę można podawać na półmisku, obłożoną ćwiartkami jajka ugotowanymi na twardo i posypaną natką pietruszki. 

Zamiast groszku można dodać do sałatki konserwową kukurydzę, a obok gotowanego ziemniaka może pojawić się gotowana marchewka, również pokrojona w kostkę.


Kotleciki krabowe – przepis
Cannelloni ze szpinakiem – przepis
Gęś pieczona z jabłkami – przepis
Zapiekanka z bakłażanów – przepis
Tarta z pieczarkami – przepis
Buraki zasmażane – przepis
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.