Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sałatka z tortellini przepis,

Sałatka z tortellini – przepis

Tortellini to nazwa tradycyjnych włoskich pierożków nadziewanych mięsem, serem, szpinakiem, grzybami czy szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je polane pomidorowym sosem, jednak stanowią również główny składnik sałatek, podprawianych sosem na bazie majonezu, jogurtu lub śmietany.

Pomysł wykorzystania tortellini do sałatek wziął się pewnie z podobieństwa ciasta na pierożki do ciasta makaronowego. Skoro od dawna przyprawia się zimny makaron sałatkowymi sosami i miesza z przeróżnymi warzywami, dlaczego nie spróbować zrobić tego z tortellini. Osnową sałatki staje się wtedy nadzienie pierożków, do których dobiera się odpowiednie warzywne lub mięsne składniki, a także sosy wyostrzające lub łagodzące smak zamkniętego w pierożku szpinaku, mięsa lub żółtego sera.    

Do wykonania sałatki z tortellini z mięsem dla 4-6 osób

Będzie potrzebne:

opakowanie (250 g) suszonych tortellini z mięsem,
2 średnie świeże ogórki,
2 średniej wielkości pomidory,
pęczek koperku,
1 łyżka majonezu,
1,5 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (18 lub 12 %),
sól, czarny pieprz.

Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić, po czym wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pomidory. Dołożyć posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną i dodać do pozostałych składników. Odstawić sałatkę na pół godziny w chłodne miejsce.

Do podobnie sporządzonej sałatki pasują pierożki z każdym rodzajem nadzienia, choć warto eksperymentować z dodatkowymi składnikami. Do tortellini z serem lub szynką prosciutto pasują z pewnością pokrojone w kostkę korniszony, świeża lub marynowana czerwona papryka, marynowane cebulki,  kukurydza lub konserwowy groszek. Ciekawym urozmaiceniem ich smaku będzie dodanie ugotowanego brokułu czy pokrojoną w drobne kostki świeżą cukinię.

Tortellini ze szpinakiem można wymieszać z kawałkami ugotowanej lub upieczonej drobiowej piersi (z kurczaka bądź z indyka), kostkami żółtego sera, grubo pokrojonymi włoskimi orzechami lub prażonymi orzeszkami piniowymi i mieszanką sałat. Majonezowy sos łatwo wtedy zastąpić sosem winegret lub innym dressingiem o wyraźnym smaku. 

Daniem z tortellini dla ludzi odważnych i otwartych na nowe kulinarne doznania jest sałatka z tortellini z mięsnym nadzieniem, cząstkami ananasa i mandarynki, rodzynkami i majonezem przyprawionym sporą ilością żółtego curry w proszku.


Kalafior w panierce – przepis
Gulasz wołowy z piwem – przepis
Sałatka z paluszkami krabowymi – przepis
Camembert pieczony – przepis
Chałka – przepis
Chutney jabłkowy – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.