Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Rumsztyk z cebulą przepis,

Rumsztyk z cebulą – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-29 13:56:46

wyświetleń: 48768

Słowa kluczowe

zobacz również

Rumsztyk to kawałek mięsa, który uzyskujemy z części krzyżowej lub przedłużonego rozbratla cienkiego. Do upieczenia naprawdę smacznego i apetycznego rumsztyku potrzebne jest nam mięso z polędwicy. Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na to, jak z niewielkiego i wydawać by się mogło mało zachęcającego kawałka mięsa wyczarować na obiad prawdziwy rarytas.

Do wykonania rumsztyka z cebulą wg pierwszego przepisu będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:

60 dag rostbefu bez kości,
2 cebule,
sól i pieprz do smaku oraz tłuszcz do smażenia.

Mięso należy w pierwszej kolejności dokładnie wymyć, osuszyć z nadmiaru wody papierowym ręcznikiem i poodcinać grubsze kawałki tłuszczu. Następnie całość mięsa kroimy na grube, solidne plastry, które następnie niezbyt mocno rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane porcje mięsne należy przyprawić solą i pieprzem do smaku, lekko natłuścić olejem i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie na dużym ogniu należy rozgrzać na patelni tłuszcz. Należy również przygotować cebulkę. Należy ją obrać i pokroić w talarki. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący wrzucić na niego cebulkę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać dwie łyżki wody, cebulę, potem posolić i popieprzyć, pod przykryciem dusić kilka minut, aż zmięknie.

Natomiast mięso po wyjęciu z lodówki należy opiekać z każdej strony przez 5-7 minut na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni lub na grillu elektrycznym. Kiedy będzie już gotowe wystarczy tylko ułożyć je na talerzu i polać sosem do mięs lub duszoną cebulką z tłuszczem. Tak przygotowane mięso doskonale komponuje się z ziemniakami oraz ze świeżą sałatką.

Do wykonania innego dania z rumsztyku

Będzie potrzebne:
80 dag mięsa wołowego,
1 jajko,
pół łyżeczki majeranku,
sól i pieprz do smaku,
zmieloną słodką paprykę oraz 3 cebule.

Mięso należy pokroić na niezbyt małe kawałki, dodać do niego jajko i potrzebne do dania przyprawy. Wszystkie połączone ze sobą składniki należy dokładnie wymieszać, łyżką nabierać spore porcje i kształtować z nich niezbyt duże i niezbyt grube kotleciki. Tak przygotowane mięso należy smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni, do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie, na osobnej patelni, należy rozgrzać tłuszcz, cebulkę obrać i pokroić w talarki i lekko je zeszklić na patelni. Kiedy mięso będzie już gotowe wykładać na talerze, dekorować smażoną cebulką i podawać z ziemniakami.


Sos barbecue – przepis
Kofta – przepis
Kapusta zasmażana – przepis
Amarantus – przepis
Pasta z łososia – przepis
Kurczak z soczewicą – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.