Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Marynaty do wieprzowiny przepisy,

Marynaty do wieprzowiny – przepisy

Informacje o poradzie

Mięso, które przed przygotowaniem zamarynujemy w odpowiedniej, doprawionej zalewie ma znacznie lepsze walory smakowe niż mięso usmażone, grillowane lub upieczone bez marynaty.

Marynata wsiąka w mięso, przyprawy oddają swój aromat, dzięki czemu mięso ma intensywny posmak. Jest poza tym bardziej delikatne, nasączone oliwą, bardziej miękkie i kruche. Warto wypróbować uniwersalną marynatę, którą można wykorzystać do każdego rodzaju mięsa.

Przepis na zrobienie marynaty zawsze jest taki sam - przygotowujemy mięso tzn. kroimy, lekko rozbijamy. Wkładamy je do dużej miski. W misce zalewamy oliwą (może być olej) i dosypujemy przyprawy. Jeśli w marynacie jest miód, należy go lekko rozgrzać, by był płynny. Mięso z marynatą mieszamy ręką, by było równomiernie okryte mieszanką przypraw. Mięso w marynacie powinno stać od 5 godzin do doby. Im dłużej, tym lepiej.

Oto kilka prostych marynat do wieprzowiny:

Marynata czosnkowa – 8 ząbków czosnku wyciskamy na mięso, dodajemy sok z 2 cytryn, świeżo wyciśnięty, 6 łyżek oliwy, 3 liście laurowe, 1 pokrojona w piórka cebula, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Marynata korzenna – 1 szklankę oliwy wylewamy na mięso; 3 łyżki octu winnego, 1 łyżkę goździków, 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki cynamonu i szczyptę gałki muszkatołowej rozgrzewamy w garnuszku, by miód się rozpuścił, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem.

Marynata pikantna, meksykańska – świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, 3 łyżki soku z ananasa (z puszki), 8 łyżek oliwy, 1 limonka pokrojona w plasterki, 1 posiekana papryczka chili – wszystko dodajemy do mięsa.

Marynata winna (tylko do czerwonego mięsa, a więc jak w tytule do wieprzowiny lub ewentualnie wołowiny) - 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina, 1 posiekaną w piórka cebulę, 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 pokruszony liść laurowy oraz sól, pieprz. Najlepiej najpierw dodać przyprawy, cebulę i czosnek, natrzeć mięso i dopiero potem polać je winem.


Kiszka ziemniaczana – przepis
Krewetki – przepisy
Purée ziemniaczane – przepis
Łosoś w miodowo-sezamowej marynacie – przepis
Rumsztyk z cebulą – przepis
Koreczki na imprezę – przepisy
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.