Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kotlety z jajek przepisy,

Kotlety z jajek – przepisy

Kotlety z jajek są prawie tak znane jak kotlety mielone, schabowe czy z kapusty. Często są znienawidzonym daniem, które latami kojarzyło się z przedszkolną kuchnią, podobnie jak szpinak. I podobnie jak w przypadku szpinaku, to krzywdzące skojarzenie. Kotlety jajeczne może nie są daniem bardzo wykwintnym i nie polecałabym przygotowania ich na pierwszą randkę, jednak od czasu do czasu z powodzeniem można je zrobić i zjeść z ostrą surówką lub z ziemniaczkami, zwłaszcza młodymi, na wiosnę.

Do kotlety jajeczne potrzebujemy sporej ilości jaj, uzależnionej oczywiście od tego, ile kotletów potrzebujemy, ale by zachować proporcje, zaproponuję przepis z 6 jajek. Wtedy łatwo będzie go pomnożyć lub podzielić.

5 jajek musimy wcześniej ugotować na twardo. Poza tym jedno zostawmy surowe. Do tego potrzebna jest jedna czerstwa bułka, którą namoczymy w mleku (potem odciśniemy, potrzeba około szklanki mleka), troszkę masła (łyżka wystarczy), sól, pieprz, szczypiorek i oczywiście bułka tarta do panierowania i olej bądź oliwa do smażenia.

Bułkę namaczamy w mleku. Jajka na twardo ścieramy na drobnej tarce, można je też drobno posiekać. Bułkę odciskamy i dzielimy ją na małe kawałki, tak jak do mielonych kotletów. Cały proces robienia jest zresztą taki sam, jak przy mielonych właśnie. Starte jajka, przyprawy, bułkę mieszamy, dodajemy do nich łyżkę masła i jajko na surowo, tworzymy masę i lepimy kotlety. Jeśli ciasto wyszło za rzadkie możemy dodać tartej bułki, ale pamiętajmy, że jajeczne ciasto jest sporo rzadsze niż mięsne z kotletów mielonych. Kotlety panierujemy w tartej bułce i smażymy – tak, by było podpieczone i złoto – brązowe. Szczypiorek można dodać albo do środka kotletów, albo posypać je nim po wierzchu, już po usmażeniu, w obydwu wersjach jest dobry.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Kotlety z jajek

ok. 6-8 jajek (5-6 gotujemy na twardo, 1-2 surowe)
1 bułka namoczona w mleku i wyciśnięta
ok. 1 łyżka masła
przyprawy (do smaku, na przykład szczypiorek czy pietruszka)
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Jajka ogotowane na twardo siekamy i razem z bułką namoczoną w mleku przeciskamy przez praskę. Masę mieszamy z przyprawami, surowym jajkiem, masłem i zielonymi dodatkami. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę tartej bułki.

Z tak uzyskanej masy formujemy kotleciki, które panierujemy w tartej bułce i smażymy je na rozgrzanej patelni.

  • 1 sxc.hu

Bułeczki drożdżowe – przepisy
Pieczona golonka – przepis
Amarantus – przepis
Gotowanie ziemniaków – zasady
Purée ziemniaczane – przepis
Pasztet z ryby – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.