Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Tatar z łososia przepis,

Tatar z łososia – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-10-22 14:15:16

wyświetleń: 33223

Słowa kluczowe

zobacz również

Dla niewtajemniczonych, już na samym wstępie należy wyjaśnić, czym jest tytułowy tatar. Jest to robiona najczęściej z surowego mięsa potrawa z różnymi dodatkami. Jest ona na tyle charakterystyczna, że nie każdy lubi jedzenie surowizny, stąd tak dużo przeciwników tatara. Choć tatara przyrządza się zwykle z wołowiny lub polędwicy końskiej, doskonałą alternatywą, np. dla wegetarian, jest przyrządzenie tatara z łososia.

Łosoś jest szlachetną rybą pochodzącą ze wód słodkich. Idealnie nadaje się zarówno go gotowania jak i pieczenia i smażenia. Ma on bardzo charakterystyczną, pomarańczowo-różową barwę, a jego najpopularniejsza odmiana pochodzi z Atlantyku, głównie jest to łosoś norweski, islandzki, szkocki i irlandzki oraz z Pacyfiku. Choć jeszcze do niedawna łosoś uchodził za rybę bardzo ekskluzywną i wykwintną, obecnie jest on coraz popularniejszy i bardzo często gości na polskich stołach, jako główny element posiłku.

Do przygotowania najbardziej tradycyjnego i klasycznego tatara z łososia potrzebne jest:

Będzie potrzebne:

500 g świeżego łososia, ewentualnie wymieszanego pół na pół z wędzonym lub marynowanym,
4 cebule dymki,
2 niewielkie ogórki kiszone, małosolne, konserwowe lub świeże, według uznania,
4 łyżki oliwy z oliwek, którą ewentualnie można zastąpić olejem
sok z jednej cytryny i sól i pieprz od smaku

Ewentualnie, do dekoracji lub urozmaicenia można również przygotować:
1 kurze żółtko,
1 łyżeczkę kaparów,
ćwiartkę cytryny,
przyprawę maggi,
musztardę,
anchois.

Przygotowanie tatara z łososia należy rozpocząć od posiekania łososia w drobną kostkę lub oskubania go widelcem lub nożem na pastę. Nie poleca się, a wręcz jest niedopuszczalne mielenie łososia w maszynce, ponieważ traci wtedy bardzo dużo ze swojego wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Do tak przygotowanej ryby należy dodać oliwę lub olej oraz sok z cytryny. Do smaku należy dodać soli i pieprzu. Z tej rybnej masy należy przygotować niewielkie kulki i układać je na talerzu delikatnie spłaszczając z góry dłonią. Do smaku i dekoracji dookoła tatara układamy posiekaną drobno cebulkę, ogórka i ewentualnie kapary. Całość dekorujemy ćwiartkami cytryny i surowym żółtkiem.
tatar z łososia

sxc.hu


Tatar z łososia to bardzo szybka, wytworna i elegancka potrawa, w dodatku bardzo zdrowa i nadająca się do przygotowania na każdą okazję.


Tortilla z farszem pizzowym – przepis
Sos koperkowy – przepis
Piersi z kurczaka – przepisy
Korniszony – przepis
Tapenada – przepis
Tabbouleh – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.