Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Sos musztardowy przepis,

Sos musztardowy – przepis

Sos musztardowy jest jednym z najlepszych sosów do mięs, jakie zostały stworzone, obok bardzo popularnego sosu chrzanowego. Nawet dla osób, które nie lubią musztardy, często sos musztardowy jest rewelacyjnym dodatkiem.

Bardzo łatwo go zrobić, a pasuje do mięs pieczonych, grillowanych, smażonych. Można podać go do kotletów, do zrazów czy bitek i pieczeni. Jest naprawdę bardzo uniwersalny.

Będzie potrzebne:

2 szkl. rosołu,
4 łyżki musztardy,
1/2 szkl. śmietany – opcjonalnie,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz.

Rosół trzeba zagotować - w około 0,5 litra wody. Dodajemy musztardę oraz śmietanę. Energicznie mieszamy i dodajemy mąkę – z mąką ponownie energicznie mieszamy. Teraz trzeba postawić do zagotowania. Gotujemy bez przykrycia, żeby trochę wody odparowało i sos stał się tak gęsty, jaki odpowiada naszym wymaganiom. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej wybrać odpowiednio ostrą musztardę i nie doprawiać za bardzo – smak jest wtedy bardziej intensywny, pełny.

Jeśli chcemy zrobić bardzo ciekawy sos, znacznie lepszy niż klasyczny musztardowy możemy wykorzystać nieco zmodyfikowany przepis. Na rynku są już od dawna dostępne składniki, które pozwalają na takie modyfikacje, na przykład musztarda chrzanowa.

Do sosu na bazie musztardy chrzanowej potrzeba 4 łyżki musztardy chrzanowej zamiast zwykłej, nie potrzeba śmietany, za to możemy dodać trochę posiekanego koperku – smakuje wyśmienicie.

W bulionie mieszamy mąkę i gotujemy. Dodajemy musztardę i koperek, gotujemy krótko. Smak jest wypadkową pomiędzy sosem chrzanowym, musztardowym, a nawet koperkowym. Oczywiście można do tego sosu też dodać śmietanę, ale wtedy smak jest bardziej przytłumiony i koniecznie trzeba doprawiać.

Podobne porady:


3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.