Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Shoarma przepis,

Shoarma – przepis

Shoarma to arabski sposób przyrządzania mięsa polegający na nadzianiu na obrotowy rożen i opiekaniu na nim kilkanaście kilogramów drobiu, baraniny lub wołowiny. Kiedy mięso opiecze się na brązowo, ścina się z niego kawałki ostrym, długim nożem, resztę zostawiając do dalszego pieczenia.

 

Nazwa „shoarma” pochodzi od arabskiego słowa „shawarma” i została spopularyzowana wraz z daniem w całej Europie dzięki arabskim i tureckim właścicielom tzw. kebab barów i restauracji z bliskowschodnim jedzeniem.

Co jest jedną z najważniejszych rzeczy decydujących o smaku shoarmy? Przede wszystkim użycie egzotycznych przypraw, nadających mięsu orientalny smak. Należą do nich: kardamon, cynamon, ziele angielskie, goździki, imbir, kminek rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa itp. Mieszanki przypraw do shoarmy można przyrządzić wedle swego upodobania, pamiętając także o tym, by przyprawione mięso odstawić na 2-3 godziny, by nabrało oczekiwanego aromatu.

Shoarmę podaje się obecnie w chlebkach zwanych pita, w których przekłada się mięsne kawałki z warzywami i polewa sosami, najczęściej pomidorowym, majonezowym i czosnkowym.

Jak zrobić shoarmę w domu nie mając możliwości nadziania mięsa na wielki rożen i poświęcenia mu całego dnia? Oto kilka sposobów na domową shoarmę.

 

Będzie potrzebne:

1 duża pierś z kurczaka
olej lub oliwa

I zestaw przypraw:

1 łyżeczka roztartego majeranku, oregano lub tymianku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego lub szczypta zwykłego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
szczypta chili
szczypta czarnego zmielonego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta zmielonego kardamonu
sól
szczypta zmielonych goździków

II zestaw przypraw:
sól
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonej czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka roztartego oregano lub tymianku
szczypta chili

Kurczaka pokroić na malutkie kawałki, posypać wymieszanymi przyprawami (jeśli jest ich za mała ilość, przyrządzić drugą porcję mieszanki), polać olejem lub oliwą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie wyłożyć mięso na dużą patelnię, podlać odrobiną olejem i smażyć, aż nabierze brązowego koloru. Podawać z frytkami i surówką lub w chlebku pita.

Podobne porady:


1
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.