Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Placki na sodzie przepis, Proziaki

Placki na sodzie – przepis

Placki sodowe, zwane proziakami, pochodzą z Podkarpacia. To tradycyjne, chrupiące, czerstwe pieczywo tamtych regionów. Można jeść je zamiast chleba, z wędliną lub serem, można jeść jako dodatek do obiadów lub podawać na słodko, z dżemem. Najlepiej smakują z miodem, z masłem lub twarożkiem.

W przygotowaniu placki na sodzie są banalne. Potrzebujemy kilku podstawowych składników:

Będzie potrzebne:

1 kg mąki,
1,5-2 kefirów w kubku (ok. 0,5 litra),
szczyptę soli,
3–4 łyżki cukru,
dużą, kopiastą łyżeczkę sody oczyszczonej.

Z takiej ilości składników przygotujemy około 30 średniej wielkości placków. Wszystkie składniki należy ze sobą  wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto należy rozwałkować – im cieńsze, tym lepiej. Wycinamy z niego dowolnej wielkości placki, kształt również nie gra roli. Tradycyjnie formuje się je w koła. Każdy placek należy jeszcze lekko zgnieść pięścią, aby był rozpłaszczony.

Placki smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu. Każdy musi być podpieczony około 3– 4 minut z każdej strony. Trzeba zwrócić uwagę, by się nie przypaliły, bo przy smażeniu bez tłuszczu o to nie trudno.

Istnieje też inny przepis na sodowe placki. Nie są to już tradycyjne proziaki, jednak wydają się warte wypróbowania.
Do ich wykonania

Będzie potrzebne:
4 szkl. mąki,
kostka sera białego,
łyżeczka sody,
400 ml kefiru.

Sodę należy rozpuścić w kefirze. Suche składniki mieszamy (ser również) i wlewamy do nich kefir. Zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy placki. Placki mogą być dowolnej wielkości i kształtu. W tym wypadku placki smażymy na maśle, około 3 do 5 minut na każdej ze stron.


Zapiekanka pasterska – przepis
Śledzie wz buraczkami – przepis
Makaron z warzywami, tuńczykiem i fetą – przepis
Kapusta zasmażana – przepis
Sos do spaghetti – przepis
Potrawy z parówek – przepisy
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.