Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Racuchy bez drożdzy przepis,

Racuchy bez drożdzy – przepis

Informacje o poradzie

Do zrobienia racuchów używa się zazwyczaj drożdży. Jednak ci, którzy nie lubią lub nie mogą ich jeść ze względów zdrowotnych, nie muszą sobie odmawiać delikatnych, aromantycznych racuszkowych placuszków. Dziś przedstawiamy prosty przepis na racuchy bez drożdży.

Do przygotowania racuchów bez drożdży będziemy potrzebować:

Będzie potrzebne:

pół litra mleka,
2 jajka,
mąka,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia

Jako dodatek można przygotować również jabłka, w dowolnej formie, które na samym końcu dodaje się od ciasta.

Żółtka należy oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę i odstawić.

Mleko, żółtka, mąkę, sól i cukier należy ze sobą połączyć dokładnie je miksując, ale mąkę dodawać po trochu, aż do uzyskania nieco gęstszego niż na naleśniki ciasta.

Na końcu dodać do całości proszek do pieczenia, jabłka i delikatnie wmieszać pianę z białek. Smażyć tak jak wcześniejsze racuchy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.


Łosoś w miodowo-sezamowej marynacie – przepis
Owsiane kotlety ziemniaczane – przepis
Ryba w cieście – przepis
Biała kiełbasa – przepis
Kurczak z soczewicą – przepis
Bagietki – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.