Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pasta z łososia przepis,

Pasta z łososia – przepis

Informacje o poradzie

Łosoś należy do jednych z najsmaczniejszych ryb znajdujących się na polskim rynku. W sklepach można kupić go najczęściej w postaci wędzonych plastrów, wędzonych kawałków, wędzonych brzuszków, świeżych filetów i płatów, mrożonych dzwonka i w postaci konserw.

Jego pomarańczowe mięso, dzięki zawartości dużej ilości kwasów z grupy omega, - 3 jest dosyć tłuste, ale skropione sokiem z cytryny nabiera niezwykle delikatnego smaku. Świetnie nadaje się do pieczenia w folii czy w rękawie, na grilla, do usmażenia bez panierki, do gotowania na parze, a także do coraz popularniejszej potrawy w Polsce, jaką jest sushi.

Pasta z ryb jest znana w Polsce od dawna. Do zmielonej wędzonej makreli czy śledzia w oleju dodaje się posiekane jajko ugotowane na twardo, drobno pokrojoną cebulkę, ogórki kiszone, konserwowe, przyprawy i natkę pietruszki lub szczypiorek. Doprawia się je majonezem i musztardą. Podaje z kromkami pszennego bądź razowego pieczywa posmarowanego czasem masłem. W podobny sposób przyrządza się także pastę z łososia.

Do wykonania najprostszej pasty z łososia będzie potrzebne:



Będzie potrzebne:

1 duże dzwonko usmażonego łososia
1 cebula
1 ogórek kiszony lub konserwowy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
pół łyżeczki musztardy
sól, czarny pieprz

Uwaga:

Podawać z pszennym białym lub mieszanym razowym pieczywem.

Rybę obrać dokładnie z ości i skóry. Rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojonego w kostkę ogórka. Przyprawić sokiem z cytryny, majonezem, majonezem, solą i pieprzem. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem.

Do tak przygotowanej pasty z łososia możemy dodać także konserwowy groszek, czy posiekaną natkę pietruszki.

Inna wersją pasty z łososia już nie usmażonego a wędzonego jest taka, do której będzie potrzebne:

200 g wędzonego łososia
200 g twarożku
2 ogórki konserwowe
szczypiorek
sól, pieprz

Łososia pokroić w cienkie plastry a ogórek w kostkę i włożyć oba składniki do blendera. Dodać posiekany szczypiorek, rozdrobniony twarożek i wszystko dokładnie zmiksować na konsystencje pasty.

Doprawić solą i pieprzem lub jeśli ktoś woli sokiem z cytryny i ponownie zmiksować.

pasta y ososiaFot. Agnieszka Pietnoczka


Zielone szparagi – przepisy
Camembert pieczony – przepis
Pieczarki w cieście piwnym – przepis
Pstrąg faszerowany papryką i ryżem – przepis
Scones – przepis
Pieczony czosnek – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.