Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pstrąg w sosie koperkowym przepis,

Pstrąg w sosie koperkowym – przepis

Koperek pasuje idealnie do ryb. Dlatego też warto go dodawać do potraw, które przygotowujemy na przykład z pstrągów.

Do przyrządzenia pstrąga w sosie koperkowym będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:

450g filetów z pstrąga (najlepiej z pstrąga tęczowego),
4 marchewki (drobno posiekane),
1 szklanka selera (posiekanego jak marchewka),
1/2 szklanki zielonej cebuli (pokrojonej w talarki),
1/4 szklanki cebuli (posiekanej),
1 szklanka grzybów (skrojonych w talarki),
300 ml wody,
1 i 1/2 kostki bulionowej (bulion warzywny),
2 łyżki sherry,
oliwa z oliwek,
sól,pieprz

Na krem koperkowy:
2 łyżki białego wina,
2 łyżki masła,
2 łyżki gęstej śmietany,
1/4 filiżanki kopru (posiekanego)

Filety z ryb płuczemy dokładnie w zimnej wodzie. Następnie suszymy je papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Co ważne, należy to zrobić z obydwu stron. Następnie przekładamy pstrągi do naczynia żaroodpornego i posypujemy zieloną cebulką.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy bulion warzywny, wlewamy go na ryby. Dolewamy sherry. Całość przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy rybę około 15 minut.

W tym czasie blanszujemy marchewkę i seler, wyjmujejy je i suszymy.

Teraz możemy zająć się kremem koperkowym. Miksujemy śmietanę na pianę. Wlewamy do niej wino i masło (stopione). Mieszamy. Dosypujemy koperek, zmowu mieszamy.

Następnie zabieramy się za sos grzybowy. Na oliwie z oliwek smażymy grzyby z cebulą. Kiedy się przysmażą dodajemy resztkę bulionu i gortujemy aż do zredukowania płynu. W tym czasie wyjmujemy rybę z piernika. Sos, który powstał w czasie pieczenia dodajemy do grzybów, któe następnie doprawiamy do smaku.

Teraz finał naszych przygotowań: na talerz lub półmisek wylewamy odrobinę sosu, na któym układamy zblanszowane warzywa. Na nich układamy rybę. Całość zwieńczy ozdoba z kremu koperkowego nałożona na wierzch filetów. Smacznego!


Sos musztardowy – przepis
Pstrąg z roszponką i pomidorami – przepis
Chipsy z cukinii – przepis
Chałka – przepis
Łosoś – przepisy
Kotlety schabowe – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.