Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Łazanki z kapustą przepis,

Łazanki z kapustą – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-16 10:46:03

wyświetleń: 39541

Słowa kluczowe

zobacz również

Łazanki to w pierwszej kolejności rodzaj makaronu – cienki, w kształcie kwadracików – dopiero w drugiej kolejności łazankami nazywa się potrawę, na którą składają się wspomniany rodzaj makaronu, razem z kiszoną kapustą i kiełbasą lub boczkiem. Jest to bardzo smaczna potrawa, jednak – niestety – nie należy do najbardziej dietetycznych, jak to zwykle bywa w przypadku starych, polskich dań.

Przepis, który przedstawiam poniżej, zdobyłam od mojej babci kucharki – przygotowuje ona łazanki w taki sposób, odkąd pamiętam i zawsze smakują wyśmienicie. Cały sekret tkwi bowiem w tym, by boczek ładnie pachniał wędzonką, kapusta nie była zbyt kwaśna, a całość była mocno doprawiona pieprzem.

Do wykonania łazanek z kapustą będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

Makaron należy ugotować według przepisu i zalać na chwilę zimną woda. Boczek pokroić na małe kawałeczki, w kostkę lub cienkie paseczki, podsmażyć z dwoma drobno posiekanymi cebulkami. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do smażenia – dodajemy po łyżce wody co kilka minut, aby najpierw poddusić, a później podsmażyć całość.

Kapustę należy odcisnąć z wody, trochę pokroić, aby nie była za długa, włożyć do garnka, zalać, tak, aby cała była zanurzona w wodzie, i gotować aż do miękkości, ok. 40 minut. Ugotowany makaron z mięsem przekładamy do niskiego, szerokiego rondla, i układamy na przemian: trochę makaronu, trochę kapusty, trochę mięsa itd., aż do wyczerpania składników. Następnie wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.

woreczek makaronu łazanki
200 gram boczku
olej do smażenia
2 cebule
1 laska kiełbasy toruńskiej
woreczek kiszonej kapusty (500 gram)
sól
pieprz do smaku


Pasta z suszonych pomidorów – przepis
Bułki orkiszowe – przepis
Sos myśliwski – przepis
Naleśniki z tuńczykiem – przepis
Sałatka z kalarepą – przepis
Naleśniki z jabłkami – przepisy
2
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.