Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kopytka z ziemniaków przepis,

Kopytka z ziemniaków – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-16 10:38:16

wyświetleń: 17812

Słowa kluczowe

zobacz również

Dania z ziemniaków od zawsze uchodziły za stosunkowo tanie, szybkie i proste do wykonania. To zapewne z tego powodu przepisów na nie jest tak dużo: począwszy od ziemniaków ze skwarkami, cebulką i kefirem, poprzez placki ziemniaczane, same lub z gulaszem, aż po ziemniaczane zapiekanki z różnymi dodatkami.

Kopytka z ziemniaków należą chyba do najprostszych i wyjątkowo tanich potraw, które możemy przyrządzić z ziemniaków. Do ich wykonania będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 kg ziemniaków
250 gram półtłustego białego sera
1 jajko
2 szklanki mąki
sól do smaku
bułka tarta
roztopione masło

W pierwszej kolejności należy ugotować ziemniaki, najlepiej w mundurkach, ostudzić, obrać, dodać biały ser i dokładnie rozgnieść. Do dalszej pracy potrzebna będzie wysypana mąką stolnica, na której układamy zmieszane z serem ziemniaki, robimy w nich wgłębienie i wbijamy do niego jajko, wsypujemy przesiane 2/3 podanej w przepisie mąki, sól i zagniatamy ciasto do momentu, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą. Resztę mąki dodajemy stopniowo, do chwili uzyskania dającej się pokroić nożem masy.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy wąskie wałeczki i kroimy je nożem. Tak zrobione kopytka wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i pozostawiamy w niej na około 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Kopytka należy zjadać od razu po przygotowaniu, polane roztopionym masłem z dodatkiem podsmażonej na patelni bułki tartej.

Doskonale sprawdza się również podanie kopytek z sosem grzybowym. Do jego przygotowania będą potrzebne:

garść suszonych prawdziwków
2 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebulka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
odrobina śmietany do sosów


Grzyby dokładnie oczyszczamy, a następnie wkładamy do niewielkiego naczynia i zalewamy szklanką zimnej wody, po czym odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie należy je wyjąć, osuszyć z nadmiaru wody, najlepiej papierowym ręcznikiem, a wodę, w której się moczyły, odstawić, gdyż będzie później potrzebna.

Grzyby kroimy na średniej wielkości kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju przez około 15 minut, pod sam koniec dodając niezbyt drobno posiekaną cebulkę i smażymy tak długo, aż się zeszkli. Pod sam koniec grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy całość do średniego rondelka, wlewamy wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy przez chwilę, by grzyby zmiękły, a część sosu odparowała. Pod koniec, kiedy już zdejmiemy sos z ognia, można dodać do niego posiekaną natkę pietruszki i odrobinę mąki ziemniaczanej, jeżeli jest zbyt rzadki. W ten sposób przygotowanym sosem polewamy kopytka.

Podobne porady:


5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.