Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Klopsy z mięsa mielonego przepis,

Klopsy z mięsa mielonego – przepis

Informacje o poradzie

JoannaJoanna

autor porady:
Joanna Białek

spec. działu: Kulinaria, Styl Życia, Żyj Zdrowo!

dodano: 2010-09-16 10:34:21

wyświetleń: 75376

Słowa kluczowe

zobacz również

Klopsiki to bardzo smaczne i sycące danie. Zwykle robi się je z mięsa wołowego, wieprzowego, jednak najczęściej, i właśnie wtedy są najsmaczniejsze, z mięsa wieprzowo-wołowego. Ich wykonanie jest bardzo proste, przy czym sposobów na podawanie klopsików i na dania, w których skład wchodzą, jest co niemiara. Poniżej przedstawiam dwa z nich, moje ulubione.

Pierwszy z nich to tradycyjny i bardzo prosty sposób na klopsy z mięsa mielonego z ryżem lub ziemniakami w sosie. Do ich wykonania będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

50 dag mięsa mielonego
jajko
mała cebulka
trochę namoczonej bułki
łyżka mąki
łyżka tłuszczu
sól
pieprz do smaku

Cebulkę należy drobno posiekać, dodać do mięsa, wbić jajko, wrzucić trochę namoczonej i odsączonej z nadmiaru wody bułki, doprawić solą i pieprzem, a całość dokładnie wymieszać. Mocząc ręce w wodzie, odrywamy kawałeczki mięsnej masy i wyrabiamy z nich w dłoniach niewielkie kuleczki, w zależności od tego, jakiej wielkości klopsiki chcemy (najlepsze są wielkości małej mandarynki). Następnie należy obtoczyć je w mące i wrzucić do gotującej się wody, lekko osolonej z dodatkiem łyżeczki oleju. Gotujemy tak długo, aż wypłyną na wierzch, wtedy odczekujemy 2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Tak przygotowane klopsiki gotowe są do jedzenia od razu. Najlepiej smakują z ryżem lub ziemniakami i dowolnym sosem: śmietankowym, chrzanowym, czosnkowym lub koperkowym.

Drugi przepis na klopsiki jest nieco bardziej złożony, co wcale nie oznacza, że trudny. Są to klopsiki w warzywach. Do ich wykonania będą potrzebne:


50 dag mięsa mielonego
jajko
mała cebulka
trochę namoczonej bułki
łyżka mąki
łyżka tłuszczu
sól
pieprz do smaku


Natomiast do zrobienia sosu będą potrzebne:

2 cebule
2 marchewki
¼ selera
kawałek kalarepki
papryka
25 dag pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
słodka paprykę do smaku


Wszystkie warzywa, poza pomidorami, trzeba obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w talarki. Wkładamy wszystko do rondla na wcześniej rozgrzany tłuszcz, wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez około pół godziny.

Mięso mielone przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przepisie powyżej. Ugotowane klopsiki należy przełożyć do rondla z warzywami, dodać podduszone i przetarte pomidory lub koncentrat i dusić jeszcze przez około 10 minut, aby mięso przeszło aromatem warzyw. Najlepiej smakuje podawane w niezbyt dużych miseczkach z ryżem lub ziemniakami.


Cordon bleu – przepis
Pierogi z truskawkami – przepis
Ryba po grecku – przepis
Chleb domowy – przepis
Chleb świąteczny – przepis
Marmolada z cebuli – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.