Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Gołąbki z mięsem przepis,

Gołąbki z mięsem – przepis

Gołąbki z mięsem łączą w sobie wszystkie składniki, z jakich składać powinien się pełny obiad – mięso, dodatek do niego w postaci ryżu oraz dodatek warzywny – kapustę. Wszystkie te składniki są jednak nierozerwalną całością, do których możemy dorobić jeszcze sos – najczęściej pomidorowy.

Zrobienie gołąbków wydaje się nie lada zadaniem, jednak nie jest takie straszne. Największą sztuką jest umiejętnie je zawinąć w kapustę.

Przede wszystkim musimy przygotować składniki – ugotować i ostudzić ryż, kapustę podgotować przez 10 minut oraz też przestudzić, aby nie parzyła palców, kiedy będziemy dzielić ją na liście. Liście oddzielać musimy bardzo delikatnie, odrywając je od głąba – nie mogą się podrzeć. Te podarte odkładamy – przydadzą się na dno. Kiedy to już zrobimy zaczynamy robić obiad – mięso musimy doprawić solą i pieprzem. Wbić do niego jajko i dokładnie wymieszać. Do mięsa dodajemy ryż i ręką mieszamy tak, aby farsz był gęsty, równomierny, nie rozpadający się. Teraz najtrudniejsze – musimy zawinąć gołąbki. Każdy liść osobno rozkładamy na płasko i kładziemy an niego porcję farszu ryżowo – mięsnego. Zawijamy najpierw podstawę liścia, potem jego boki staramy się wepchnąć do środka. Aby gołąbki były idealne musimy nabrać praktyki, nie wolno poddawać się na początku.

W dużym garnku układamy na dnie liście (te podarte), a na nich ściśle, tak by się stykały bokami układamy gołąbki. Świetne do tego są żeliwne garnki. Możemy poukładać gołąbki warstwami, aby wszystkie się zmieściły. Zalewamy je wodą i 45 minut gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli chcemy podać gołąbki z sosem, to przygotowujemy prosty, pomiodory sos osobno i tylko zalewamy nim gołąbki na talerzach.

Będzie potrzebne:

Do zrobienia gołąbków z mięsem użyjemy niewielu składników. Kilogram mięsa mielonego, główka zwykłej kapusty, szklanka ryżu, sól, pieprz i jajko – to wszystko.

Indyk faszerowany – przepis
Pasta z suszonych pomidorów – przepis
Szaszłyki z kurczaka z ziołami – przepis
Zielone szparagi – przepisy
Butter chicken – przepis
Pstrąg w migdałach – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.