Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Gołąbki wegetariańskie przepis, Gołąbki bez mięsa

Gołąbki wegetariańskie – przepis

Informacje o poradzie

Gołąbki, czyli tradycyjne faszerowane liście kapusty z ryżowo mięsnym lub nieco bardziej wegetariańskim nadzieniem to prawdziwy polski przysmak. Wyśmienicie smakują, można w dowolny sposób urozmaicać i modyfikować ich nadzienie, a co więcej, za każdym razem, nawet pomimo tego samego farszu, mogą smakować inaczej za sprawą podawania ich z różnymi sosami, z którymi świetnie się komponują, bez względu na to czy sos jest łagodny, ostry, warzywny, grzybowy czy też sporządzony na wywarze z mięsa. I choć najbardziej popularne, najsmaczniejsze i najbardziej sycące są gołąbki z mięsnym nadzieniem, istnieje równie smaczna wersja gołąbków, z tą tylko różnicą, że skierowanych do wegetarian i całkowicie pozbawione mięsa.

Do ich przygotowania gołąbków wegetariańskich potrzebne są:

Będzie potrzebne:

największe liście ze średniej wielkości główki kapusty,
2 duże cebule,
wiązka koperku,
3 jajka,
2 kiszone ogórki,
2 woreczki białego ryżu,
40 dag pieczarek,
2 łyżki masła,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół litra bulionu,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki śmietany
sól,
pieprz,
cukier do smaku

W pierwszej kolejności należy ugotować na twardo jajka oraz dwa woreczki ryżu, uważając, aby go nie rozgotować. W tym czasie należy wymyć liście kapusty, które następnie blanszujemy i wykrawamy z nich twardy środek. Cebulkę należy bardzo drobno posiekać i przygotować pieczarki. W tym celu trzeba je dokładnie wymyć, ewentualnie obrać i wysuszyć.  Podgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy na  nim cebulkę razem z pieczarkami do momentu, aż odparuje wytrącona z nich woda. Następnie dodajemy je do ryżu i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego nadzienia dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki oraz wystudzone, rozdrobnione jajka i drobno posiekany koperek. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz należy nakładać na liście kapusty, zawijać i delikatnie układać w niskim szerokim rondlu. Należy uważać, aby się nie rozpadły w garnku, dlatego należy przekładać je bardzo delikatnie. Niektórzy proponują, aby zawinąć je na czas duszenia nicią kuchenną, jednak jest to ryzykowne, ponieważ trudno ją później usunąć i można przypadkiem gołąbki rozerwać. Kiedy wszystkie gołąbki znajdą się już w rondlu, należy zalać je gorącym bulionem i przez około pół godziny dusić na małym ogniu. Gołąbki bez mięsa gotowe. Smacznego!


Risotto z cukinią – przepis
Rolada wieprzowa z porem i pieczarkami – przepis
Makaron z pieczarkami i pomidorami – przepis
Bułeczki drożdżowe – przepisy
Makaron z serem – przepisy
Skrzydełka na grilla – przepisy
5
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.