Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Bitki w sosie grzybowym przepis,

Bitki w sosie grzybowym – przepis

Bitki w sosie grzybowym to jedne z najbardziej tradycyjnych dań w polskiej kuchni. Mogą być przyrządzone z mięsa wieprzowego jak i wołowego. Pasują do nich ugotowane ziemniaki, kasza gryczana i różnego rodzaju surówki.

Do przygotowania tradycyjnych bitek z mięsa wieprzowego będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

50 dag szynki lub łopatki
1 cebula
5 łyżek oleju
3 łyżki mąki
przyprawy:
czarny zmielony pieprz
pieprz ziołowy lub przyprawa do gyrosa
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu czarnego, zielonego bądź kolorowego
mielona czerwona słodka papryka
3 dag suszonych grzybów
sól

Uwaga:

Warto dodać kilka wskazówek:

- im mięso silniej przysmaży się w pierwszym etapie przygotowywania bitek, tym sos będzie mieć lepszy smak
- im bardziej uprażymy mąkę, tym sos będzie mieć ciemniejszą barwę
- w czasie prażenia mąki może unosić się z patelni dym, a kiedy dodamy wodę do gorącej mąki, usłyszymy bardzo mocny odgłos - nie jest on związany z pryskaniem gorącego tłuszczu, a jedynie z „zagaszaniem” zimnej wody gorącej mąki

Suszone grzyby moczyć przez ok. 12 godzin. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości, wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na drobne cząstki. Mięso pokroić w grube plastry. Rozbić lekko tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym lub przyprawą do gyrosa i papryką. W patelni rozgrzać olej, kłaść kotlety na patelnię i smażyć z dwóch stron na silnym płomieniu. W tym samym czasie do garnka, w którym ma się gotować sos, wlać wodę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, (można dać ząbek czosnku), listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca. Dodać pokrojone grzyby, podlać 1/3 szklanki wywaru grzybowego. Wstawić na mały płomień.

Usmażone kawałki mięsa przełożyć do garnka z cebulą i przyprawami. Nie wyłączać gazu pod patelnią. Kiedy całe mięso znajduje się już w garnku, na patelnię wsypujemy mąkę, mieszamy ją z pozostałym po smażeniu tłuszczem i prażymy do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru. Następnie zalać ją wodą, wymieszać, by obydwa składniki się połączyły i przelać do garnka z mięsem. Przegotować, przykryć i gotować na małym gazie ok. 2 godzin do miękkości mięsa. Jeśli po tym czasie sos jest za rzadki, rozmieszać ok. 1 łyżkę mąki z odrobina wody i wlać do sosu, po czym ponownie zagotować.

przepis na bitki w sosie Fot. Agnieszka Pietnoczka


Buchty – przepis
Wątróbka po żydowsku – przepis
Pan pizza – przepis
Sałatka z pieczarek i jajek – przepis
Sarnina – przepisy
Placki na sodzie – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.