Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Prażucha przepis ,

Prażucha – przepis

Informacje o poradzie

AgnieszkaAgnieszka

autor porady:
Agnieszka Pietnoczka

spec. działu: Kulinaria

dodano: 2011-06-15 11:48:12

wyświetleń: 8334

Słowa kluczowe

zobacz również

Prażucha to jedna z najstarszych potraw wiejskich przygotowywana w różnych regionach Polski z różnego rodzaju mąki.

 

Jej nazwa pochodzi od prażenia mąki pszennej na suchej patelni bez tłuszczu. Kiedy mąka nabierze żółtego koloru zalewa się ją odpowiednią ilością wrzącej wody i zapieka. Nie koniec to jeszcze przyrządzania prażuchy, gdyż następnym, a jednocześnie ostatnim, etapem jest usmażenie jej mniejszych części na tłuszczu z wytopionej słoniny, wędzonego boczku lub po prostu na roztopionym smalcu.

Z czym podawać prażuchę? Pyszna jest okraszona skwarkami i cebulką usmażoną na złoto, z kleksem kwaśnej śmietany. Można podać do niej w osobnej salaterce zsiadłe mleko, posypane koperkiem, roztrzepany kefir lub chłodnik litewski bądź bułgarski.

 

Będzie potrzebne:

50 dag mąki pszennej
1 l wody
10 dag wędzonego boczku
sól

Mąkę przesiać, przełożyć na patelnię i na małym gazie prażyć ją bez tłuszczu, aż zacznie nabierać żółtego koloru. Wodę osolić i doprowadzić do wrzenia, następnie wlać ją partiami do uprażonej mąki, wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć je do formy, wygładzić łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę, wytopić z nich tłuszcz, skwarki wyjąć. Następnie wyjąć ciasto, nabierać je dużą łyżką umaczaną w tłuszczu z boczku i kłaść je na rozgrzaną patelnię, smażyć na brązowo. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodać łyżkę smalcu. Posypać skwarkami. Podawać z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem, kefirem lub chłodnikiem.

W rejonach Małopolski podaje się także prażuchę ziemniaczaną.

Będzie potrzebne:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej - typ 720
10 dag słoniny
sól

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy są miękkie, odlać część wody, dodać mąkę, przykryć garnek i chwilkę podgotować ziemniaki z mąką, by ta się zaparzyła. Kiedy mąka napęcznieje, utłuc ziemniaki z mąką na jednolitą masę, doprawić solą. Słoninę pokroić w kostkę i stopić. Prażuchę nabierać dużą łyżką i kłaść, formując za pomocą drugiej łyżki postać kluski, na rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnobrązowy kolor. Podawać z surówkami, kwaśną śmietaną czy chłodnikiem.


Kurczak w płatkach kukurydzianych – przepis
Pstrąg – przepis
Klops pieczony – przepis
Leczo – przepis
Sałatka owocowa – przepis
Gulasz wieprzowy – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.