Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Potrawy z parówek przepisy,

Potrawy z parówek – przepisy

Kiedy mamy ochotę na coś szybkiego, sytego i ciepłego warto pomyśleć o małych, cienkich kiełbaskach, przeznaczonych do krótkiego gotowania, zwanych parówkami.

Sposobów ich wykorzystania w kuchni jest mnóstwo. Można przygotować z nich potrawkę, błyskawiczny gulasz, zapiekankę z warzywami pod beszamelem, z kaszy i żółtego sera, bigos z cukinią i papryką, a nawet sałatkę. Można podać ją gotowaną, pokrojoną w plasterki i zagotowaną z zupą, np. z grochówką, jednak najprościej jest upiec ją w cieście.

Przepisy na potrawy z parówek:

Do przyrządzenia najłatwiejszych parówek w cieście francuskim będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 opakowanie ciasta francuskiego
10 małych cienkich lub 5 dużych cienkich parówek
jajko

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto rozwinąć i pokroić na dziesięć równej wielkości prostokątów. Parówki obrać z folii, jeśli są duże, przekroić na pół. Położyć na kawałku ciasta francuskiego, dokładnie zawinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku na wyższej półce przez ok. 20 minut, aż ciasto zrobi się jasnobrązowe. Podawać z keczupem, sosem majonezowym i pomidorowym oraz surówkami, na przykład z surówka z białej kapusty.

Inaczej smakują parówki w cieście drożdżowym, do których wykonania będzie potrzebne:

10 parówek małych (lub 5 dużych)
25 dag mąki
2 dag drożdży
łyżka letniego mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
jajko
łyżka oleju
łyżeczka cukru
sól
jajko do smarowania

Drożdże rozrobić w mleku i cukrze. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, drożdże, śmietanę o temperaturze pokojowej, olej i oddzielone od białka żółtko. Wszystko dokładnie wyrobić na elastyczne ciasto. Podzielić na dwa kawałki i rozwałkować je na stolnicy na cienkie placki. Okrągły placek podzielić na odpowiednią ilość trójkątnych części. Posmarować rozbełtanym białkiem. Parówkę lub pół dużej kiełbaski położyć na trójkąt ciasta, zawinąć jak rogalik z nadzieniem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.

Na trójkąty ciasta można najpierw rozłożyć farsz z kapusty kiszonej z pieczarkami lub z podduszonej kapusty słodkiej z odrobiną koncentratu pomidorowego, a potem na to kłaść parówkę i zawijać.


Karaibski kurczak kokosowy – przepis
Kotlety z pieczarek – przepis
Zielone szparagi – przepisy
Makaron z truskawkami – przepis
Butter chicken – przepis
Marynaty do wieprzowiny – przepisy
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.