Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Kluski śląskie przepisy,

Kluski śląskie – przepisy

Kluski śląskie to jedna z prostszych potraw polskich. Do ich zrobienia potrzebujemy dwóch składników. Możemy je zrobić w ciągu pół godziny po powrocie z pracy, gdy chcemy zjeść szybki obiad. Możemy zrobić ich więcej i jeść potem na wiele sposobów – z masełkiem i skwarkami lub z solą – z przypieczoną cebulką i szczypiorkiem, z każdym mięsnym sosem.

Aby zrobić kluski śląskie potrzebujemy ziemniaków i mąki ziemniaczanej w stosunku 4:1. Ziemniaki gotujemy, kluski możemy też zrobić z zimnych ziemniaków, ugotowanych poprzedniego dnia. Dokładnie tłuczemy ziemniaki szerokim tłuczkiem. Gdy będą równo utłuczone dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Ciasto z ziemniaków jest ciężkie i trudno się je zagniata, ale to ważne, aby nie dolewać do niego wody, nie rozcieńczać go.

Z gotowego zagniecionego ciasta lepimy niewielkie kulki. W każdej z nich robimy dziurkę (nie może przechodzić na wylot) lub mały dołek. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i łyżeczką masła. Kiedy woda wrze wrzucamy do niej nasze kulki – kluski. Wystarczy, że pogotujemy je 2-5 minut. Po 5 minutach są już bardzo miękkie. Będziemy wiedzieć, kiedy kluski śląskie są gotowe, bo same wypłyną na powierzchnię wody – musimy tylko je wyłowić łyżką cedzakową.

Gotowe. Prawda, że banalnie proste?

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Kluski śląskie

1 kg ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
2 żółtka
1 łyżka mąki (pszennej)
10 dag mąki (ziemniaczanej)
sól

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Kiedy wystygną dodajemy do nich jajka, oraz mąkę (wcześniej możemy pomieszać mąkę przenną z ziemniaczaną w oddzielnym naczyniu). Masę solimy do smaku, zagniatamy i lepimy kluseczki.

Mają one mieć wielkość i kształt orzecha. Każdą z nich spłaszczamy kciukiem, robimy dołek.

Teraz na gaz wstawiamy garnek z wodą, którą solimy. Kiedy będzie wrząca, wrzucamy do niej kluski. Gotujemy je około 5 minut, aż wypłyną.

Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Można je podawać z mięsem lub same, polane skwarkami.


Młoda kapusta pieczona– przepis
Purée ziemniaczane – przepis
Strogonow – przepis
Kurki w śmietanie – przepis
Przetwory z jarzębiny – przepisy
Pieczeń z królika – przepis
3
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.