Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Pieczeń z królika przepis,

Pieczeń z królika – przepis

Mięso z królika jest mało popularne, trudno dostępne i bardzo drogie. Właściwie, jeśli nie mamy dostępu do takiego mięsa (np. od znajomych lub rodziny na wsi), to ciężko je zdobyć. Najbardziej popularny jest oczywiście pasztet z królika, lecz z powodzeniem można z króliczego mięsa zrobić wspaniałą pieczeń.

Do przyrządzenia pieczeni z królika przygotuj:

Będzie potrzebne:

1 kg mięsa,
3 cebule,
pół główki czosnku,
100 ml śmietany 18%,
pół butelki piwa,
5 łyżeczek ostrej musztardy,
2 liście laurowe,
trochę tymianku, rozmarynu, soli i pieprzu.

Najpierw przesmażamy mięso – musimy pokroić je na plastry (można pieczeń zrobić i podać w całości, ale robi się ją dłużej), posolić, popieprzyć i podsmażyć na oliwie. Kiedy będzie usmażone wyjmujemy je z patelni, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso. Do niej dorzucamy czosnek – w całości, lekko tylko zgnieciony dłonią oraz liście laurowe. Kiedy cebulka zacznie brązowieć zalewamy ją piwem i dokładamy musztardę. Mieszamy, aby musztarda się rozprowadziła. Gotujemy pod przykryciem, w międzyczasie odlewając kilka łyżek do zabielenia – w nich rozprowadzamy śmietanę i wlewamy ją do piwa. Śmietany dajemy taką ilość, by sos był  dosyć gęsty i jasny. Doprawiamy go tymiankiem i rozmarynem – sporą ilością i zalewamy mięso.

Całość wstawiamy do piekarnika, przykrywamy i pieczemy około 3 godziny w 140–150 st. C. Królicze mięso lubi długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze – wtedy staje się soczyste i chrupiące.

Taka pieczeń najlepiej komponuje się z burakami. Innym świetnym przepisem na królika jest pieczeń w winie i rozmarynie.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Królik w musztardowym sosie z kaparami

Do przygotowania królika w sosie musztardowym potrzebujemy:

1 królik (dzielimy go na porcje),
3 łyzki smalcu lub oleju,
1 posiekana cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki kaparów,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka majeranku,
3 szklanki białego wytrawnego wina,
3 łyżki musztardy

Porcje królika wykładamy na olej na rozgrzanej patelni. Kiedy mięso się już zarumieniło, zmniejszamy ogień i dodajemy cebulkę. Następnie smażymy na małym ogniu. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy dalej. Zalewamy winem, dodajemy przyprawy i musztardę. Patelnię przykrywamy i dusimy przez 45 minut. Po tym czasie mięso zdejmujemy, redukujemy sos. Przy podaniu polewamy mięso sosem.


Pstrąg duszony w zakwasie buraczanym – przepis
Sałatka ze szpinakiem – przepis
Babka ziemniaczana – przepis
Marynata na grilla – przepis
Jajka po wiedeńsku – przepis
Shoarma – przepis
4
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.