Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Marynata do kurczaka – przepis,

Marynata do kurczaka – przepis

Informacje o poradzie

Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne w smaku. Aby było smaczne, musi być dobrze i umiejętnie doprawione. Dlatego dobrą metodą jest przygotowania marynaty do kurczaka i odstawienie mięsa w zalewie na kilka godzin lub nawet cały dzień.

Smaczna marynata jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Do kurczaka świetnie pasuje marynata miodowa lub miodowo-czosnkowa.

Będzie potrzebne:

1 szkl. brązowego cukru,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
3/4 szkl.wody,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka miodu,
3 ząbki czosnku,
1–2 łyżeczki soku z cytryny.

Uwaga:

Kiedy będziemy grillować lub smażyć kurczaka na patelni, należy uważać, ponieważ sos z miodu bardzo łatwo się przypala!

Przygotowujemy mięso – kurczaka dzielimy na kawałki, myjemy i oczyszczamy. Umieszczamy w sporej misce, solimy i pieprzymy.

Gdy mięso już czeka, przygotowujemy marynatę. Mąkę i cukier mieszamy. W rondelku gotujemy wodę, dodajemy do niej mieszankę mąki i cukru, dokładnie mieszamy, dolewamy sos sojowy. Do ciepłej wody dodajemy miód, a kiedy się rozpuści – wyciskamy czosnek. Marynata powinna być dosyć gęsta, zawiesista – ze względu na mąkę. Musimy dokładnie wymieszać, by cukier i miód rozpuściły się oraz by w marynacie nie było grudek. Kiedy mikstura zacznie lekko bulgotać, wyłączamy palnik.

Po zagotowaniu przychodzi czas na dodanie cytryny, wymieszanie i odstawienie całości na 10 minut – nie należy zalewać mięsa wrzątkiem – marynata musi nieco ostygnąć.

Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki. Wystarczą nawet 2–3 godziny, ale im dłużej tym lepiej. Jeśli wolimy marynatę ostrzejszą, można dodać więcej czosnku lub nawet łyżeczkę chrzanu.


Kluski przecierane – przepis
Gruszki w occie – przepis
Makaron sojowy ze szpinakiem i tofu – przepis
Zapiekanka ziemniaczana – przepis
Makaron z kurczakiem – przepis
Dżem marchewkowy – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.