Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Majonez domowy przepis,

Majonez domowy – przepis

Informacje o poradzie

Majonez to tradycyjny dodatek stosowany do bardzo wielu dań kuchni polskiej. Jednak prawdziwą popularnością cieszy się on szczególnie w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy stanowi niemal nieodłączny dodatek do wielkanocnego święconego jajka. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na majonez „domowej” roboty.

Majonez jest również doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy różnego rodzaju sosów, np. czosnkowego lub chrzanowego. I choć sklepy oferują nam bardzo szeroki wybór różnego rodzaju majonezów, to żaden nie smakuje tak dobrze jak majonez przygotowany samodzielnie według tradycyjnego przepisu. 

Do przygotowania domowego majonezu należy przygotować:

pół litra słonecznikowego oleju,
1 duże jajko,
1 łyżka niezbyt pikantnej musztardy,
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
dwie płaskie łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli

Dla urozmaicenia tego przepisu do majonezu można dodać, zamiast soku z cytryny, nieco octu spirytusowego lub kwasku cytrynowego oraz miód.


Do wykonania majonezu najlepiej wybrać głębokie i wąskie naczynie. Doskonale do tego celu nadaje się pojemnik do wykonywania koktajli, który zapobiegnie rozpryskiwaniu się majonezu dookoła. Potrzebny będzie również mikser z końcówkami do ubijania piany. Do naczynia należy wbić jedno jajko, dodać do niego odrobinę przygotowanej soli i rozpocząć delikatne ubijanie na najniższych obrotach.

Kiedy jajko już nieco się roztrzepie, można stopniowo, nie przerywając ubijania, wlewać do niego po kilka łyżek oleju. Ubijamy do momentu aż jajeczna masa nie zacznie stawać się coraz gęstsza. Należy nieco zwiększyć obroty miksera i nadal wlewać olej. Kiedy masa zacznie sztywnieć jeszcze bardziej, dodajemy do niej kolejne jajko i nadal miksując dolewamy stopniowo olej, aż do jego wyczerpania.

Pod sam koniec ubijania, kiedy uzyskamy już pożądaną ilość i konsystencję majonezu można dodać do niego cukier (bądź zamiast niego odrobinę miodu, majonez będzie miał wtedy bardziej naturalny smak i ładniejszy kolor), sok z cytryny (bądź jego zamienniki). Gdy konsystencja majonezu będzie zbyt zbita, można spróbować go rozrzedzić dodając stopniowo w czasie  miksowania kilka łyżek wrzątku.

Tak przygotowany majonez należy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika (najlepiej słoiczka) i przechowywać w lodówce.

Uwaga:

Przy samodzielnym wykonywaniu majonezu należy pamiętać, aby jajka były świeże i pochodziły ze sprawdzonego źródła, ponieważ nieświeże jajka mogą nie tylko sprawić, że majonez się nie uda, ale przede wszystkim mogą doprowadzić do zatrucia.

Dip serowy – przepis
Przepis na pierogi z mięsem
Pierogi z bryndzą – przepis
Plackuszki biszkoptowe – przepis
Pijany kurczak – przepis
Karp z kminkiem w winnym sosie – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.