Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Zapiekanka ziemniaczana - przepis, Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną

Zapiekanka ziemniaczana – przepis

Informacje o poradzie

Przepisy na ziemniaczane zapiekanki z różnymi dodatkami są na wagę złota. Nie wystarczy, że są to dania zwykle niezbyt drogie, łatwe do wykonania i stosunkowo szybkie, to w dodatku są bardzo smaczne i w zależności od upodobań można je modyfikować i ulepszać. Poniżej przedstawiam dwie bardzo ciekawe i smaczne zapiekanki ziemniaczane.

Pierwsza z nich to ziemniaczana zapiekanka z mięsem, więc danie konkretne, sycące i bardzo smaczne. Do jego wykonania potrzebne jest:

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki oraz posiekać. Marchewkę obrać. Papryki przeciąć, oczyścić z nasion i dokładnie wymyć. Marchewkę i papryki pokroić w niezbyt drobna kostkę. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać z mięsem i usmażyć na oleju. Dodać do tego marchewkę, papryki i grzyby i nadal smażyć. Doprawić solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu. Następnie należy dodać pomidory, koncentrat pomidorowym śmietanę i musztardę. Wymieszać, przykryć i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni bez termoobiegu (z termoobiegiem na 180 stopni). Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i rozkładać w naczyniu żaroodpornym na przemian z mięsem. Jajka wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie sosem polać zapiekankę i posypać startym żółtym serem i posypać migdałami. Zapiekać około 50 minut.

Drugi z przepisów to zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Do jej wykonania potrzebny jest kilogram ziemniaków, 30 dag pieczarek, 40 dag kiełbasy, papryka czerwona, 20 dag sera żółtego, 4 łyżki oleju oraz przyprawy: oregano, sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. Pieczarki, kiełbasę i paprykę pokroić i podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, farsz, ziemniaki i znowu farsz i tak aż do wyczerpania składników. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Wstawić naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około pół godziny. Pod koniec posypać startym żółtym serem. Doskonale smakuje z ketchupem.

Będzie potrzebne:

pół kilograma ziemniaków,
3 pomidory,
2 marchewki,
pół żółtej i pół czerwonej papryki,
250 gram pieczarek,
3 cebule,
pół kilograma mielonego mięsa, wołowego lub wieprzowego,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka suszonego oregano i cynamonu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki śmietany,
1 łyżka musztardy,
2 jajka,
250 gram jogurtu naturalnego,
150 gram goudy,
gałka muszkatołowa,
2 łyżki płatków migdałów

Koreczki na imprezę – przepisy
Carpaccio z cukinii – przepis
Bakłażany faszerowane – przepis
Amarantus – przepis
Körözött – przepis
Shoarma – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.