Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie.
Kulinaria » Potrawy » Zakwas na chleb przepis ,

Zakwas na chleb – przepis

Informacje o poradzie

Posiadanie w domu zakwasu chlebowego pozwala na upieczenie własnego chleba. Wyhodowanie własnego zakwasu na chleb nie jest rzeczą trudną, wymaga tylko przestrzegania kilku zasad i cierpliwości.

Od czego zacząć? Przede wszystkim od:
- zapoznania się z rodzajami mąki żytniej i pszennej,
- sprawdzenia dostępności razowej mąki żytniej (czy i gdzie można ją kupić)
- poczytania książek lub fachowych blogów internetowych, w których opisuje się nie tylko sam proces powstania zakwasu, ale także przyczyny trudności z wyhodowaniem zakwasu i pokazuje dokładnie poszczególne etapy jego przygotowania,
- zapoznania się z wyjaśnieniem takich pojęć jak: zaczyn a zakwas, hydracja, „dokarmianie” zakwasu,
- rozplanowania przygotowania zakwasu w ciągu kilku dni i włączenia pracy nad zakwasem do porannych i wieczornych czynności.

Najczęściej spotykanym zakwasem jest ten, który przygotowuje się na mące razowej żytniej. Do jego wykonania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 kg mąki żytniej razowej
woda
półlitrowy słoik

Uwaga:

Istnieje też inna, bardziej ekonomiczna, ale ryzykowna wersja robienia zakwasu. Można zacząć od łyżki stołowej maki i wody i podwajać ilość w następnych karmieniach. W ten sposób dopiero przy czwartym karmieniu dojdziemy do polowy szklanki maki bez wyrzucania czegokolwiek. Dopiero przy 5 i 6 karmieniu możemy się pozbyć polowy zakwasu aby zakończyć cykl z ta sama ilością zakwasu jak podano powyżej.

Prace nad zakwasem należy podzielić na kilka etapów:

1.Rano wsypać do słoika pół szklanki mąki i wlać pół szklanki ciepłej wody. Składniki na zakwas dobrze wymieszać, słoik przykryć zakrętką i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
2.Rano następnego dnia odjąć z przygotowanej mieszanki pół jej zawartości, a do pozostałej w słoiku reszty dosypać pół szklanki mąki i dolać troszkę mniej niż pół szklanki ciepłej wody. Woda nie może być gorąca, bo za wysoka temperatura może zabić rozwijające się w fermentującej mące drożdże. Wszystko odstawić na kolejne 24 godziny.
3.Rano trzeciego dnia powtórzyć powyżej opisane czynności: z fermentującej masy odjąć połowę zawartości, do pozostałej reszty dosypać pół szklanki mąki i dolać troszkę mniej niż pół szklanki ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 12 godziny.
4.Wieczorem trzeciego dnia „dokarmić” zakwas, po odjęciu połowy zawartości, kolejnymi porcjami mąki i wody (po pół szklanki) i tak jak zawsze, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin.
5.Rano czwartego dnia postąpić z zakwasem jak w poprzednich dniach: „dokarmić” go rano i wieczorem co 12 godzin.
6.Piątego dnia rano można już piec chleb na tak przygotowanym zakwasie.

zakwas pięciodniowy przepis

fot. Agnieszka Pietnoczka

Co zrobić z wyhodowanym zakwasem, jeśli nie chcemy od razu lub nie mamy czasu upiec chleb? Należy zamknąć słoik przykrywką i wstawić do lodówki na najniższą półkę, najlepiej znajdującą się na drzwiach. Co jakiś czas (na przykład raz na dwa tygodnie, raz na tydzień – jeśli często pieczemy chleb) trzeba zakwas dokarmić: a więc wyjąć z lodówki, odczekać ok. 2-3 godziny, odjąć połowę zawartości, dosypać pół szklankę mąki, wlać troszkę mniej niż pół szklanki wody, wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia lub można schować go z powrotem do lodówki.


Pomidory nadziewane mięsem – przepisy
Sos hoisin – przepis
Ciapaty – przepis
Pstrąg w sosie koperkowym – przepis
Cebulaki – przepis
Chleb mieszany – przepis
0
oceń poradę:

Redakcja serwisu spec.pl zastrzega, iż publikowane porady mają jedynie charakter informacyjny. W szczególności dotyczy to porad prawnych, podatkowych i innych, których udzielanie regulują osobne przepisy. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikłe z zastosowania się do opublikowanych treści.